Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου σταματά την αρχειοθέτηση ολόκληρου του Twitter

Θα γίνεται πλέον επιλογή βάσει θέματος και γεγονότων
28 Δεκεμβρίου 2017 06:00
Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου σταματά την αρχειοθέτηση ολόκληρου του Twitter

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είχε ανακοινώσει πριν από περίπου επτά χρόνια το μεγαλεπήβολο πλάνο της σχετικά με την αρχειοθέτηση όλων των δημοσιεύσεων της πλατφόρμας του Twitter - γνωστά και ως tweets. Το όλο εγχείρημα είχε εξαρχής ημερομηνία λήξης, αφού - αργά ή γρήγορα - η ογκώδης φύση του θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος του. Το 2013 και ύστερα πολλών αναβολών, η ίδια απέδωσε ευθύνες για τις τόσες καθυστερήσεις τόσο σε οικονομικά ζητήματα που ταλάνιζαν τους προϋπολογισμούς της, όσο και στην έλλειψη κάποιου ικανού software να φέρει εις πέρας κάτι τόσο “ακατάστατο”. Το 2016 το The Atlantic αναφέρει πως κανείς μηχανικός δεν είχε ακόμη ανατεθεί στο πολυδάπανο αυτό έργο, με τα tweets να αυξάνονται εκθετικά από τα 55 εκατομμύρια ημερησίως το 2010, στα 500 εκατομμύρια ανά ημέρα το 2012.

Πρόσφατη ανακοίνωση της Βιβλιοθήκης καθιστά πλέον ξεκάθαρο ότι αρχής γενομένης από τις 31 Δεκέμβρη του 2017, θα σταματήσει την αρχειοθέτηση όλων των δημοσιεύσεων και θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας “πολύ επιλεκτικής βάσης,”. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε πως η ίδια η υπηρεσία αναγράφει στους όρους της και απαγορεύει ρητά “μεγάλο μέρος,” της ιστοσελίδας της να αποθηκευτεί από τρίτους.

Τα tweets που θα συλλέγονται και θα αρχειοθετούνται θα επιλέγονται βάσει θέματος ή γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων εκδηλώσεων όπως οι εκλογές ή άλλων συνεχούς εθνικού ενδιαφέροντος (πχ. δημόσια πολιτική).

Η μέχρι τώρα βάση της LOC φέρει κατ’ αποκλειστικότητα δημοσιεύσεις κειμένου και θα παραμείνει μη-προσβάσιμη από το κοινό “μέχρι να επιλυθούν τα ζητήματα πρόσβασης”.