Ποινή φυλάκισης πέντε ετών για πώληση υπηρεσίας VPN

Η Κίνα συνεχίζει να διώκει τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα
27 Δεκεμβρίου 2017 05:15
Ποινή φυλάκισης πέντε ετών για πώληση υπηρεσίας VPN

Είναι γνωστό πως η Κίνα διατηρεί ένα ιδιαίτερα σκληρό καθεστώς όσον αφορά τον έλεγχο του διαδικτύου, το κλείσιμο ιστοσελίδων και η γενικότερη λογοκρισία που επικρατεί αποτελούν πλέον συνηθισμένες πρακτικές της κυβέρνησης να ελέγξει τον κυβερνοχώρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη του Wu Xiangyang σε πεντέμισι έτη φυλάκισης και πρόστιμο 500.000 yuan (€65.000) για την πώληση VPN υπηρεσιών χωρίς την κατάλληλη άδεια από την κυβέρνηση.

Ο Xiangyang πουλούσε VPN στο κοινό μέσω της εταιρίας του Taobao, αλλά και από κοινωνικά δίκτυα από το 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2017, καθώς προμήθευε κάποιους από τους πελάτες του με προσαρμοσμένα router που έκαναν απευθείας χρήση της VPN υπηρεσίας του. Τον περασμένο Μάρτιο, η εταιρία του γνωστοποίησε μέσω Twitter πως 8000 ξένοι πολίτες και 5000 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους για να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες που είναι κλειδωμένες από την κυβέρνηση.

Η ποινή που επιβλήθηκε στον Xiangyang μπορεί να μην είναι η πρώτη που έχει επιβληθεί σε κάποιον για παροχή υπηρεσιών αυτού του είδους, είναι όμως η αυστηρότερη, καθώς ένα παρόμοιο περιστατικό είχε δει τον 26χρονο Deng Jiewei να φυλακίζεται έξι μόλις μήνες για το ίδιο αδίκημα. Τον περασμένο Ιούλιο η Κίνα διέταξε τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών της χώρας να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε όλα τα VPN που δεν είναι εγγεγραμμένα στις Αρχές έως τον Φεβρουάριο του 2018, με την Apple στο τέλος του ίδιου μήνα να αποσύρει δημοφιλείς εφαρμογές VPN από το App Store της Κίνας.