Οι τεράστιες μαύρες τρύπες ευθύνονται για το σχηματισμό των γαλαξιών

Επηρεάζουν τη γέννηση αστέρων
25 Δεκεμβρίου 2017 05:45
Οι τεράστιες μαύρες τρύπες ευθύνονται για το σχηματισμό των γαλαξιών

Η υποψία πως οι τεράστιες μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών επηρεάζουν το σχηματισμό αστέρων σε αυτούς υπήρχε εδώ και καιρό. Τώρα, μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal, φαίνεται πως αποκάλυψε το μηχανισμό γύρω από αυτό. Η ομάδα των ερευνητών βρήκε πως οι άνεμοι που παράγονται από τα ενεργητικά αστρικά αντικείμενα, ταξιδεύουν σε όλο το γαλαξία και επηρεάζουν το σχηματισμό των άστρων.

Η έρευνα βασίστηκε στη μελέτη της τεράστιας μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία με την ονομασία 3C 928, σε απόσταση 9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Αυτή η μαύρη τρύπα είναι μία ματιά στο αρχικό σύμπαν, δίνοντάς μας μια ιδέα για το πώς ήταν ο γαλαξίας μας όταν άρχισε να σχηματίζεται. Οι επιστήμονες βρήκαν ένα στενό συσχετισμό στη μάζα της μαύρης τρύπας με την απόσταση του γαλαξία από εμάς. Η μάζα της τεράστιας μαύρης τρύπας υπήρχε πολύ πριν το σχηματισμό του γαλαξία. Μάλιστα η ενέργεια του κβάζαρ (γαλαξιακού πυρήνα) ελέγχει την ανάπτυξη του γαλαξία.

Τα δεδομένα των μακρινών κβάζαρ είναι τόσα  πολλά, που σίγουρα χρειάζονται ανάλυση από περισσότερες ερευνητικές ομάδες. Από την ανάλυσή τους θα καταλάβουμε πώς σχηματίστηκε αρχικά το σύμπαν, γιατί μεγάλωσε με τον τρόπο που μεγάλωσε, καθώς και τη θέση μας σε αυτό τώρα.