Στρατιωτικά drones διατίθενται πλέον στην αγορά

Ένας άνθρωπος είναι αρκετός για να τα χειριστεί
25 Δεκεμβρίου 2017 05:17
Στρατιωτικά drones διατίθενται πλέον στην αγορά

Η εμπορική έκρηξη της αγοράς drone και επακολούθως η αύξηση της δημοτικότητάς τους είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές πιθανές χρήσεις για αυτά, με την φονικότερη να τα μετατρέπει σε μηχανές πολέμου. Στρατιωτικά drones χειριζόμενα από ένα η δύο άτομα και ικανά να μεταφέρουν πυραύλους ακριβείας, έχουν αρχίσει να βρίσκουν τον δρόμο τους στην παγκόσμια αγορά άμυνας.

 Ένα από τα πρώτα είναι το Velvet Wasp, το οποίο μπορεί να μεταφέρει από βόμβες μέχρι προμήθειες πρώτων βοηθειών. Ανεπτυγμένο από την Βρετανική SR, to Velvet Wasp είναι κατασκευασμένο από ανθρακόνημα και ζυγίζει σχεδόν 17 κιλά, είναι αθόρυβο από τα 1.000 πόδια και πάνω και δύσκολα ανιχνεύεται από ραντάρ.

Η ταχύτητα που μπορεί να πιάσει στο πεδίο της μάχης είναι τα 112 χλμ. την ώρα, έχοντας πάνω του ένα μόνο σημείο για εξόπλιση με πυρομαχικά. Βέβαια το εκμεταλλεύεται με το παραπάνω κάνοντας χρήση ενός εκτοξευτή που έχει την ικανότητα να εκτοξεύσει πολλαπλά πυρομαχικά και πυραύλους στον εχθρό. Επίσης είναι εξοπλισμένο με ένα laser για το μαρκάρισμα των στόχων του, το οποίο βέβαια είναι κρυπτογραφημένο για να αποτρέψει ένα πιθανό χακάρισμα που θα το άφηνε εκτεθειμένο στα χέρια άλλων.

Το drone αυτό έκανε την εμφάνιση του στο 2017 Dubai Air Show, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τα στρατιωτικά drones.