Η Κίνα έκλεισε πάνω από 13.000 websites μέσα σε τρία χρόνια

Όλο και αυξάνεται ο έλεγχος του Internet
25 Δεκεμβρίου 2017 05:00
Η Κίνα έκλεισε πάνω από 13.000 websites μέσα σε τρία χρόνια

Πάνω από 13.000 websites έχει κλείσει η Κίνα τα τελευταία τρία χρόνια σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καθαρίσει τον κυβερνοχώρο, με την πλειοψηφία των πολιτών να υποστηρίζουν τις ενέργειες της κυβέρνησης. Από την εκλογή του προέδρου Xi Jinping και έπειτα, οι προσπάθειες τhς κυβέρνησης έχουν ενταθεί, με τους επικριτές της να λένε  πως πρόκειται για μια απόπειρα του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος να περιορίσει την ελευθερία λόγου και έκφρασης στο διαδίκτυο.

Από την μεριά της η κυβέρνηση, λέει πως όλες οι χώρες ρυθμίζουν το διαδίκτυο και πως οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί στοχεύουν στην διατήρηση της εθνικής ασφάλειας,  της κοινωνικής σταθερότητας και στη μείωση της πορνογραφίας και του βίαιου περιεχομένου. Το 90% των ερωτηθέντων σε έρευνες υποστήριξαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για έλεγχο του ίντερνετ, με το 63,5% αυτών να πιστεύει πως υπάρχει μια μείωση σε κακόβουλο περιεχόμενο τα τελευταία χρόνια.

Επιπροσθέτως στα 13.000 websites που έκλεισαν, υπήρξε φραγή σε 10 εκατομμύρια προφίλ χρηστών, με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν social media. Οι αρχές, συμπεριλαμβανομένου και του Cyberspace Administration of China, είχαν καλέσει σε απολογία 2.200 διαχειριστές websites το ίδιο διάστημα.

Η ασφάλεια του ίντερνετ αφορά τη μακροπρόθεσμη παραμονή του κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας , την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη και τα οφέλη των ανθρώπων. - Πρακτορείο ειδήσεων Xinhua

Προς το παρόν η Κίνα διατηρεί ένα ισχυρό καθεστώς λογοκρισίας, αποκλείοντας την πρόσβαση σε πολλά ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, μηχανές αναζήτησης και social media.