Η A.I. της Google βαθμολογεί φωτογραφίες βάσει της αισθητικής τους

Ένας αυτόνομος κριτής
24 Δεκεμβρίου 2017 08:17
Η A.I. της Google βαθμολογεί φωτογραφίες βάσει της αισθητικής τους

Η αναγνώριση εικόνων από την τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται και από την τελευταία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης της Google. Το Neural Image Assessment (NIMA) της Google δεν αναγνωρίζει απλά τα αντικείμενα της εικόνας, αλλά τις βαθμολογεί τόσο τεχνικά, όσο και αισθητικά. Έχει εκπαιδευτεί πάνω σε εικόνες που έχουν ήδη βαθμολογηθεί – για παράδειγμα φωτογραφίες από διαγωνισμούς – ώστε να αποκτήσει μία αίσθηση της συνολικής ποιότητας μιας εικόνας σε διαφορετικούς τομείς και όχι απλά μία εκτίμηση βαθμολογίας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα νευρωνικό δίκτυο το οποίο μπορεί να προσομοιώσει αρκετά ικανοποιητικά, ανθρώπινα κριτήρια στη βαθμολόγηση φωτογραφιών. Η εφαρμογή του σε apps φωτογραφιών θα αλλάξει τη χρήση τους από εμάς, αφού η όποια εφαρμογή θα μπορεί να επιλέγει αυτόματα την καλύτερή σας φωτογραφία, αποφεύγοντας τις λιγότερο “σωστές”.

 Θα βελτιώσει σημαντικά και το editing των φωτογραφιών, εφαρμόζοντας αυτόματα εργαλεία βελτίωσης της εικόνας, όπως την έκθεση, τη φωτεινότητα και άλλες λεπτομέρειες. Θα μπορεί ακόμα να βασίζει τις βελτιώσεις στην αισθητική της φωτογραφίας και όχι στις τεχνικές προδιαγραφές.