Μετατρέψτε το παλιό σας smartphone σε ένα οικιακό σύστημα ασφαλείας

Ο Edward Snowden δίνει στον κόσμο το Haven
24 Δεκεμβρίου 2017 06:00
Μετατρέψτε το παλιό σας smartphone σε ένα οικιακό σύστημα ασφαλείας

Η προστασία της ιδιωτικότητάς μας στο ψηφιακό κόσμο - όσο καλοί και αν είναι οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιούμε - ξεκινά και σταματά στα όρια που θέτει η φυσική μας ασφάλεια. Ένα μη-ασφαλές ανοιχτό δίκτυο, ένα σημείωμα post-it με το master-pass κολλημένο στην οθόνη, ή το κακό συνήθειο του να αφήνουμε τον υπολογιστή μας ανοιχτό ακόμη και όταν δεν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο μαζί του, αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα εύκολης πρόσβασης ενός τρίτου στην ψηφιακή μας ζωή. Σίγουρα οι άνωθεν προτάσεις περιγράφουν σενάρια όπου ο χρήστης αποτελεί θύμα στοχοποίησης, παραταύτα υπάρχουν και εκείνοι που παίρνουν την ασφάλεια τους πολύ σοβαρά.

Προς την καταπολέμηση της παρούσας απειλής, το Ίδρυμα Ελευθερίας του Τύπου, υπό τον - γνωστό και μη εξαιρετέο - Edward Snowden, παρουσίασε στον κόσμο το Haven. Πρόκειται για μια εφαρμογή που μετατρέπει το παλιό σας Android κινητό τηλέφωνο σε ένα πλήρες οικιακό σύστημα ασφαλείας. Κάνοντας χρήση του ενσωματομένου hardware της συσκευής (βλ. Κάμερα, μικρόφωνο και αισθητήρες) έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ένα ολόκληρο δωμάτιο κατά την απουσία σας. Η ενημέρωση του χρήστη γίνεται μέσω της εφαρμογής Signal που προσφέρει κρυπτογράφηση end-to-end, αποστέλλοντάς σας μηνύματα με φωτογραφίες ή ηχητικά κλιπ κάθε φορά που παρατηρεί κάποια κίνηση ή ακόμη και αλλαγή στο φωτισμό του περιβάλλοντος.

Αν όλα αυτά δεν σας είναι αρκετά, μπορείτε να ρυθμίσετε την ίδια συσκευή ώστε να λειτουργεί παράλληλα με το Orobot, το οποίο ουσιαστικά μετατρέπει το τηλέφωνό σας σε μια TOR Onion Service (βλ. Darknet Server). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.