Νέο αυτόνομο αεροπλάνο της Boeing θα ανεφοδιάζει μαχητικά στον αέρα

Πολεμική μηχανή υψηλής τεχνολογίας
23 Δεκεμβρίου 2017 08:07
Νέο αυτόνομο αεροπλάνο της Boeing θα ανεφοδιάζει μαχητικά στον αέρα

Τα μαχητικά αεροσκάφη βασίζονται στον ανεφοδιασμό τους στον αέρα για να επεκτείνουν σημαντικά την ακτίνα δράσης τους. Οι μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου διαθέτουν αεροσκάφη ανεφοδιασμού για αυτό το σκοπό, αλλά η Boeing το πάει ένα βήμα παραπέρα. Αποκάλυψε λοιπόν ένα νέο είδος αεροσκάφους ανεφοδιασμού, το οποίο δε χρειάζεται πλήρωμα. Είναι πλήρως αυτόνομο και σχεδιάστηκε για να ανεφοδιάζει την αεροπορική δύναμη του Ναυτικού των ΗΠΑ στον αέρα.

Το αυτόνομο αεροσκάφος ονομάζεται MQ-25 Stingray, βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των δοκιμαστικών των κινητήρων του και στις αρχές του 2018 θα ξεκινήσει τις δοκιμαστικές πτήσεις. Θα είναι ικανό για απογείωση και προσγείωση σε αεροπλανοφόρο και θα είναι συμβατό αρχικά με τα Boeing F/A-18 Super Hornet, Boeing EA-18G Growler και Lockheed Martin F-35C.

Η Boeing ισχυρίζεται πως έχει δυνατότητα αποθήκευσης 7.5 τόνων καυσίμων και έχει ακτίνα δράσης 1.000 χιλιομέτρων από το αεροπλανοφόρο το οποίο θα απογειωθεί. Έτσι μπορεί να αυξήσει την ακτίνα δράσης των μαχητικών κατακόρυφα.