Η Βενεζουέλα θέλει να φακελώσει τους Bitcoin miners

Θέλει τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων
22 Δεκεμβρίου 2017 15:02
Η Βενεζουέλα θέλει να φακελώσει τους Bitcoin miners

Με την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα, οι κυβερνήσεις προβληματίζονται για το χειρισμό τους. Η Βενεζουέλα αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα, αναγκάζοντας όλους τους Bitcoin miners της χώρας να καταγραφούν σε μία βάση δεδομένων. Ο Πρόεδρος Nicolas Maduro διόρισε τον πρώτο Επικεφαλής των Κρυπτονομισμάτων της Βενεζουέλας.

Θέλουμε να ξέρουμε ποιοι είναι, θέλουμε να ξέρουμε που είναι και θέλουμε να ξέρουμε ποιο κρυπτονόμισμα χρησιμοποιούν.

Η βάση δεδομένων θα τεθεί σε λειτουργία από σήμερα και η εγγραφή είναι μεν ευθύνη των miners, ωστόσο είναι υποχρεωτική. Η προσπάθεια των αρχών γίνεται για να ελέγξουν τις συναλλαγές των κρυπτονομισμάτων και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιούνται. Στις αρχές του μήνα η αστυνομία έκανε έφοδο σε μια αποθήκη, στην πόλη Barquisimento, όπου συνέλαβε έναν 31χρονο κατηγορώντας τον για ξέπλυμα χρήματος, παράνομο πλουτισμό, ηλεκτρονικό έγκλημα, οικονομική τρομοκρατία, παράνομες συναλλαγές κεφαλαίων και ζημία στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αρκετά ακόμα περιστατικά έχουν καταγραφεί όπου miners συλλαμβάνονται με παρόμοιες κατηγορίες.

Το ψηφιακό νόμισμα δεν αναγνωρίζεται από οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα στον κόσμο, ούτε έχει εγκριθεί από καμία χώρα. Το νόμισμα πλασάρεται με μία νόμιμη εμφάνιση αλλά στην ουσία λειτουργεί υπό άκρα μυστικότητα.

Καταγράφοντας τους miners, η Βενεζουέλα ελπίζει επίσημα να κρατήσει κάποιου είδους “ιστορικό” στην κυκλοφορία των κρυπτονομισμάτων, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν σε παράνομες δραστηριότητες. Το αν θα υιοθετήσουν αυτή τη στάση και άλλες χώρες, με σκοπό να αποκτήσουν κάποιον έλεγχο πάνω στα κρυπτονομίσματα, μένει να φανεί. Να θυμίσουμε πως πρόσφατα ο Πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε το "Petro", το πρώτο ψηφιακό νόμισμα της χώρας βασισμένο στα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας.