Δημιουργήθηκε υλικό που δεν μπορεί να εξηγηθεί από την κλασσική φυσική

Θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρουσες τεχνολογικές εφαρμογές
22 Δεκεμβρίου 2017 06:30
Δημιουργήθηκε υλικό που δεν μπορεί να εξηγηθεί από την κλασσική φυσική

Μια διεθνής ομάδα φυσικών προχώρησε στη δημιουργία ενός υλικού, του οποίου οι ιδιότητες δεν μπορούν να εξηγηθούν από την κλασσική φυσική και το αποκαλούν Weyl-Kondo semimetal. Το semimetal ανήκει σε μια κατηγορία ουσιών που ονομάζονται κβαντικά υλικά.

Προς το παρόν οι ερευνητές που ασχολούνται με τα κβαντικά υλικά προσπαθούν να καταλάβουν πώς ακριβώς λειτουργούν και πώς να κατασκευάσουν υλικά που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα. Ο λόγος που αναφερόμαστε σε αυτά ως κβαντικά, είναι επειδή τα υλικά αυτά έχουν ιδιότητες που δεν μπορούν να εξηγηθούν από την κλασσική φυσική. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη κατασκευή τους συνήθως δεν μπορούν να προβλέψουν τις ιδιότητες των υλικών που πρόκειται να δημιουργήσουν και έτσι συχνά καταλήγουν να τα μελετούν αφού η κατασκευή τους ολοκληρωθεί.

Η σύνθεση του semimetal ήταν αποτέλεσμα εργασιών δύο ομάδων που δούλευαν ξεχωριστά, η μία από το πανεπιστήμιο της Βιέννης, οπού είχε να ασχοληθεί με το πρακτικό και πειραματικό κομμάτι και η άλλη από το πανεπιστήμιο Rice του Τέξας είχε αναλάβει το θεωρητικό.

"Είχαμε τη θεωρία και το υλικό να αναπτύσσονται ταυτόχρονα", δήλωσε η καθηγήτρια Silke Buehler-Paschen, που ηγούταν την ομάδα της Βιέννης.

Τα υλικά με τα οποία πειραματίστηκαν ήταν το δημήτριο, βισμούθιο και παλλάδιο σε πολύ συγκεκριμένες αναλογίες.

Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που απέκτησε, οι ερευνητές του έδωσαν το όνομα Weyl-Kondo semimetal. Η εν λόγω έρευνα θα αποτελέσει κίνητρο για επιστήμονες που θα θέλουν να εξερευνήσουν παρόμοια φαινόμενα.