Ο Chrome θα μπλοκάρει αυτόνομα τις διαφημίσεις

Αρχής γενομένης από τις 15 Φεβρουαρίου
21 Δεκεμβρίου 2017 05:45
Ο Chrome θα μπλοκάρει αυτόνομα τις διαφημίσεις

Οι διαφημίσεις βρίσκονται παντού γύρω μας, από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις γιγαντοοθόνες σε εμπορικά και πολυσύχναστους δρόμους, μέχρι το διαδίκτυο. Η δική μας εξέλιξη ως καταναλωτές απαιτούσε τρόπον τινά και την ανανέωση αυτών, με τις προωθητικές εταιρίες να κάνουν χρήση αθέμιτων μέσων που ως στόχο τους είχαν, έχουν και θα έχουν την όλο και πιο επικεντρωμένη στοχοποίηση της μάζας. Η “διαβρωτική” λοιπόν φύση των διαφημίσεων του σήμερα οδηγεί ολοένα και περισσότερο κόσμο την προσπάθειά του να απαλλαγεί από αυτές, με αρκετούς περιηγητές να προσφέρουν ενσωματωμένη δυνατότητα ad-blocking. Κανείς δεν θα περίμενε παραταύτα ότι ένας από αυτούς θα ήταν κάποια στιγμή και ο Chrome.

Ύστερα την διείσδυσης της Google στο Συνασπισμό για Καλύτερες Διαφημίσεις νωρίτερα μέσα στο έτος, η εταιρία ανακοίνωσε ότι αρχές του 2018 ο browser της θα ξεκινήσει να μπλοκάρει διαφημίσεις αυτόνομα, δίχως να απαιτεί την εγκατάσταση κάποιου τρίτου προσθέτου. Συγκεκριμένα, η νέα ενημέρωση του Chrome - αρχής γενομένης από τις 15 Φεβρουαρίου - θα ξεκινήσει να προσφέρει ενσωματωμένες ad-blocking δυνατότητες, περιορίζοντας διαφημίσεις ακόμη από το διαφημιστικό δίκτυο της εταιρίας. Δεν πρόκειται βέβαια για όλες, αλλά για εκείνες που αναβοσβήνουν πολύ γρήγορα δημιουργώντας προβλήματα επιληψίας, εκείνες που αναπαράγουν άξαφνα ήχο, και αυτές που καταλαμβάνουν το σύνολο μιας ιστοσελίδας.

Η Google δίνει 30 ημέρες περίοδο συμμόρφωσης σε sites που εμμένουν στα παλιά πρότυπα, με το πέρας των ημερών να σηματοδοτεί και την οριστική διαγραφή των διαφημίσεων που φέρουν. Για τους ενδιαφερόμενους ο Συνασπισμός για Καλύτερες Διαφημίσεις προσφέρει ένα πρόγραμμα που ορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές, έτσι ώστε οι διαφημίσεις να είναι λειτουργικές και να επωφελούν τόσο τον ιστότοπο όσο και τον καταναλωτή.