Και οι ΗΠΑ κατηγορούν την Βόρεια Κορέα για τον WannaCry

Τα ευρήματά τους υποστηρίζουν αυτά των Βρετανών
20 Δεκεμβρίου 2017 05:30
Και οι ΗΠΑ κατηγορούν την Βόρεια Κορέα για τον WannaCry

Το γνωστό ransomware WannaCry που χτύπησε τον περασμένο Μάιο ιδιώτες, επιχειρήσεις, νοσοκομεία και άλλα κρίσιμα ιδρύματα, θέτοντας τοιουτοτρόπως όχι μόνο τις δουλειές αλλά και τη ζωή αρκετού κόσμου σε κίνδυνο, δεν είχε μέχρι πρότινος κάποιο επίσημο “πρόσωπο”. Ο Βρετανός Υπουργός Ασφαλείας, Ben Wallance, προέβη τέλη Οκτώβρη στη ρίψη ευθυνών κατά της Βορείου Κορέας, δίχως έκτοτε να υπάρξει κάποια ενημέρωση. Εχθές, ο Thomas Bossert, Σύμβουλος Εσωτερικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump, κατήγγειλε ανοιχτά την εμπλοκή της Βορείου Κορέας στο χτύπημα αυτό.

Δεν κάνουμε αυτόν τον ισχυρισμό ελαφρά τη καρδία. Βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία. Δεν είμαστε μόνοι όσον αφορά τα ευρήματά μας άλλωστε. Άλλες κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες συμφωνούν. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποδίδει την επίθεση στη Βόρεια Κορέα και η Microsoft εντοπίζει την επίθεση σε συνεργαζόμενους κυβερνητικούς φορείς της κυβέρνησης του Kim Jong-un. Οι συνέπειες και οι επιπτώσεις του WannaCry ξεπέρασαν το οικονομικό υπόστρωμα. Το κακόβουλο λογισμικό έπληξε τους υπολογιστές στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου ιδιαίτερα σκληρά, θέτοντας σε κίνδυνο συστήματα που εκτελούσαν κρίσιμες εργασίες. Οι διαταραχές αυτές έθεσαν σε κίνδυνο ζωές.

Αν και παραμένει - για την ώρα - ασαφές εάν η διοίκηση του Trump θα χρησιμοποιήσει το WannaCry ως έναν τρόπο να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Κορέα μέσω κυρώσεων, ο Bossert έγραψε εν κατακλείδι: “Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη στρατηγική μέγιστης πίεσης για να περιορίσουμε την ικανότητα της Πιονγιάνγκ να επιτεθεί, διαδικτυακά ή αλλιώς”. Σύμφωνα με ύστερο δημοσίευμα της The Washington Post, ο Λευκός Οίκος αναμένεται να προβεί σήμερα σε κάποια επίσημη ανακοίνωση.