Το Facebook θα υποβιβάζει τις δημοσιεύσεις που ζητούν likes, comments και shares

Υπόσχεται τέλος στο engagement bait
20 Δεκεμβρίου 2017 06:00
Το Facebook θα υποβιβάζει τις δημοσιεύσεις που ζητούν likes, comments και shares

Ως μέλος μιας συνεχούς, τακτικής ενημέρωσης του αλγορίθμου που ως στόχο του έχει τη μείωση των clickbait ειδήσεων που κατακλύζουν την αρχική σελίδα των χρηστών, το Facebook ανακοίνωσε ότι αρχής γενομένης από αυτήν την εβδομάδα θα υποβαθμίζει τις δημοσιεύσεις που ζητούν like. Πρόκειται για το γνωστό Engagement Bait που συναντάται υπό ποικίλες - αλλά ταυτόσημες - μορφές και σας ζητά να εμπλακείτε στη δημοσίευση (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) με σκοπό να βρεθεί στην αρχική σελίδα ακόμη περισσοτέρων χρηστών.

Οι δημοσιεύσεις με φράσεις του τύπου “Κάντε tag τον φίλο σας που του αρέσει να [...]” ή “Αφήστε comment με τα τρία τελευταία ψηφία του κινητούς σας τηλεφώνου για να [..]” αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα αυτού. Το Facebook εξέτασε και ταξινόμησε εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιεύσεων με σκοπό να μάθει στον αλγόριθμό του μέσω μιας διαδικασίας machine learning, όχι μόνο να αναγνωρίζει αλλά και να ξεχωρίζει τα διάφορα είδη του engagement bait, αποτρέποντας τοιουτοτρόπως μια μελλοντική παρεξήγηση με δημοσιεύσεις που προσπαθούν για παράδειγμα να μαζέψουν χρήματα για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό, ή ζητούν ταξιδιωτικές συμβουλές.

Η εταιρία κάνει λόγο για αυστηρότερους υποβιβασμούς σε σελίδες που προβαίνουν επανειλημμένα σε αυτού του είδους την προσέγγιση κοινού, δίνοντας παραταύτα ένα ευκαταφρόνητο χρόνο συμμόρφωσής μερικών εβδομάδων. “Προχωρώντας προς τα εμπρός, θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για να βελτιώσουμε και να κλιμακώσουμε τις προσπάθειές μας για τη μείωση του engagement bait. Θέλουμε να μειώσουμε την εξάπλωση περιεχομένου που είναι ανεπιθύμητο ή παραπλανητικό για να προωθήσουμε πιο ουσιαστικές και αυθεντικές συνομιλίες στο Facebook”.