Φορητή συσκευή ανιχνεύει βακτήρια

Κάνοντας χρήση ιώδους φωτός
20 Δεκεμβρίου 2017 05:45
Φορητή συσκευή ανιχνεύει βακτήρια

Ένα απο τα προβλήματα που υπάρχουν με τα επιβλαβή βακτήρια, είναι ότι δεν είναι ορατά με το γυμνό μάτι, κάτι το οποίο καθιστά την θεραπεία χρόνιων πληγών ιδιαίτερα δύσκολη για τους γιατρούς. Για αυτό δημιουργήθηκε το Moleculight i:X, μια συσκευή που επιτρέπει στους γιατρούς να δουν την παρουσία των βακτηρίων σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να προσαρμόσουν τη θεραπεία τους ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή.

Το Moleculight i:X λειτουργεί ως εξής: Αρχικά γίνεται λήψη μιας απλής φωτογραφίας η οποία θα χρησιμοποιηθεί αργότερα ως σημείο αναφοράς για την πρόοδο ίασης της πληγής. Στη συνέχεια και χωρίς καθόλου φωτισμό στο χώρο, γίνεται λήψη μιας επιπλέον φωτογραφίας, μόνο που αυτήν την φορά το Moleculight φωτίζει με ιώδη ακτινοβολία το σημείο της πληγής, με αποτέλεσμα το δέρμα να αποκτά ένα φωσφορούχο πράσινο χρώμα και ο πληθυσμός των βακτηρίων ένα φωσφορούχο κόκκινο. Επίσης η συσκευή είναι σε θέση να υπολογίζει το μέγεθος της πληγής δείχνοντας το περίγραμμά της και σε συνδυασμό με τη φωτογραφία αναφοράς, φαίνεται ο ρυθμός που αποκαθίσταται το τραύμα.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές του Moleculight δείχνουν πολλά υποσχόμενες. Η χρήση βοήθησε τους γιατρούς να εφαρμόσουν καλύτερες θεραπείες βοηθώντας τις πληγές να επουλωθούν έως και εννιά φορές γρηγορότερα. Η χρήση του προς το παρόν έχει εγκριθεί σε Ευρώπη και Καναδά.

Tags: