Το Twitter αναθεωρεί την πολιτική απορρήτου του

Ευελπιστεί να διορθωθούν τα προβλήματά του
19 Δεκεμβρίου 2017 05:15
Το Twitter αναθεωρεί την πολιτική απορρήτου του

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη χρονιά για το Twitter, αφού τα προβλήματα που ταλανίζουν την πλατφόρμα του, γνώρισαν μια περίοδο έξαρσης δίχως προηγούμενο. Από τη μια η παγκόσμια παρακράτηση λογαριασμών που ουδεμία σχέση έφεραν με την προώθηση εχθρικού λόγου και ρητορικής μίσους, και από την άλλη η επικύρωση μερικών που βρισκόντουσαν στο αντίθετο άκρο.

Για όσους δε θυμούνται, αρκεί να αναφερθούμε στην επιβεβαίωση του λογαριασμού του Jason Kessler, υποστηρικτή και συντονιστή μιας βίαιης, νεοναζιστικής συγκέντρωσης στο Charlottesville που στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων, αφήνοντας παράλληλα αρκετούς ακόμη τραυματίες. Να σημειωθεί κάπου εδώ για τους “περισσότερο” φιλελεύθερους, πως δεν έχει να κάνει με την άρση της ελευθερίας του λόγου (δεδομένου του ότι η άμετρη χρήση της οδηγεί στην ασυδοσία), αφού ο ίδιος δεν δίστασε να προβεί σε έναν καθόλα άσεμνο σχολιασμό ύστερα των γεγονότων, αποκαλώντας μια εκ των θανόντων “χοντρή, αηδιαστική κομουνίστρια,” και χαρακτηρίζοντας τον θάνατό της ως “εκδίκηση”.

Χρειάστηκαν δυστυχώς μέρες ωσότου το Twitter πάρει την κατάσταση στα χέρια του (ελέω της ανεπάρκειας συντονιστών), ανακοινώνοντας μια - αορίστου χρόνου - επανεξέταση της πολιτικής απορρήτου του και ακυρώνοντας - έστω και καθυστερημένα - ένα μεγάλο σύνολο προφίλ υπερασπιστών της “άριας φυλής”, μεταξύ των οποίων και του Tim ‘Baked Alaska’ Gionet, ενός εκ των πιο ενοχλητικών παρακινητών του ναζισμού της υπηρεσίας.

Αρχής γενομένης από εχθές, η αναθεωρημένη πολιτική απορρήτου της υπηρεσίας βρίσκεται επιτέλους σε ισχύ, περιλαμβάνοντας απαγορεύσεις σε “εικόνες και εμφανιζόμενα ονόματα μίσους,” καθώς και σε όσους “κάνουν χρήση κάποιου username, ή βιογραφικού προφίλ με σκοπό την εμπλοκή σε υβριστικές συμπεριφορές,”. Τέλος, αξιοσημείωτη παραμένει η δήλωση της εταιρίας σχετικά με τη αστυνόμευση της ρητορικής μίσους “εντός και εκτός της πλατφόρμας,”, μία κίνηση που κατακρίθηκε από διάφορα ειδησεογραφικά ως ένα “τεράστιο (μη πραγματοποιήσιμο) βάρος,”. Μένει μόνο ο χρόνος για να αποφανθεί αν η νέα ρότα της εταιρία θα αποφέρει δραματικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ή όχι.