Βάλτε σε “σίγαση” τους ενοχλητικούς φίλους σας στο Facebook

Άτομα, σελίδες και ομάδες εκτός του feed σας για 30 ημέρες
17 Δεκεμβρίου 2017 07:00
Βάλτε σε “σίγαση” τους ενοχλητικούς φίλους σας στο Facebook

Ο εικονικός κύκλος επιρροής που έχουμε δομήσει τα τελευταία χρόνια τροφοδοτείται από χιλιάδες ανθρώπους που επιλεκτικά προσθέσαμε στις λίστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Κάποιοι από αυτούς όμως τυχαίνει να γεμίζουν την αρχική μας οθόνη με πάσης λογής αδιάφορες δημοσιεύσεις. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συχνάζουν στα μέρη που συχνάζουμε, που δουλεύουν στα μέρη που εργαζόμαστε και που κάνουν παρέα με τους δικούς μας φίλους. Άνθρωποι που για τον άλφα-βήτα λόγο θα νιώθαμε αμηχανία αν το πρωί τους διαγράφαμε από το προφίλ μας και το απόγευμα της ίδιας μέρας τους πετυχαίναμε στο δρόμο.

Από τη δύσκολη αυτή θέση ήρθε να σας βγάλει το Facebook, αφού η νέα του δυνατότητα - η οποία είχε πρωτοεμφανισθεί το Σεπτέμβριο σε μια μικρή μερίδα χρηστών - είναι κομμένη και ραμμένη για τις ανάγκες σας. Πρόκειται για τη δυνατότητα Snooze, τη “σίγαση” δηλαδή των ενοχλητικών σας φίλων και όχι μόνο. Πιέζοντας το κουμπί snooze τοποθετείτε ένα χρήστη, μία ομάδα ή και μία σελίδα σε μια κατάσταση όπου οι δημοσιεύσεις τους δεν θα εμφανίζονται στην αρχική σας σελίδα για της επόμενες 30 ημέρες. Μετά το πέρας αυτών, η υπηρεσία σας ειδοποιεί σχετικά με το αν θέλετε να τους θέσετε πάλι σε σιγή, αν και σε αυτήν την περίπτωση καλό θα ήταν να εξετάσετε - για ακόμη μια φορά - το ενδεχόμενο διαγραφής τους.

Όσο ενδιαφέρον όμως κι αν είναι το νέο αυτό χαρακτηριστικό, καταφθάνει σε μια χρονική στιγμή όπου την πλατφόρμα κλονίζει το ερώτημα του αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τελικά αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Η προσθήκη ενός κουμπιού σίγασης δεν παύει να είναι άλλος ένας ακόμη τρόπος οχυρώματος της μικρής “φούσκας” στην οποία ζει ο καθένας μας, εμπεριέχοντας κατ’ αποκλειστικότητα ομοϊδεάτες, ελαχιστοποιώντας τοιουτοτρόπως τη δυνατότητά μας για εξέλιξη διαμέσου διαφορετικών ιδεών.