Επικίνδυνη η κατάσταση του internet στις ΗΠΑ

Η FCC κατέρριψε τους νόμους της ουδετερότητας του διαδικτύου
16 Δεκεμβρίου 2017 05:00
Επικίνδυνη η κατάσταση του internet στις ΗΠΑ

Με την σπίθα να γεννήθηκε δύο χρόνια πριν, η Federal Communications Commission της Αμερικής, προχθές ψήφισε υπέρ της κατάρριψης των νόμων που διατηρούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο ίση για όλους. Το 2015 η Αμερικανική κυβέρνηση βρέθηκε στη θέση να διαπραγματευτεί την ελεύθερη και αμερόληπτη πρόσβαση του κοινού στο internet. Πολλοί οργανισμοί, επιχειρήσεις αλλά και πολιτικοί ήταν υπέρ στο να δώσουν στους παρόχους (Internet Service Providers) τη δυνατότητα να χειρίζονται αυτοί ποιες σελίδες θα έχουν γρήγορη πρόσβαση, ποιες αργή και ποιες δεν θα είναι προσβάσιμες από τους πολίτες. Αυτό πέρα του ότι θεωρήθηκε μορφή λογοκρισίας, κατακεραυνώθηκε από τους ακτιβιστές ως αθέμιτος ανταγωνισμός που οφελεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το βράδυ της Τετάρτης, η Αμερικανική FCC διεξήγαγε την ψηφοφορία για ακόμη μια φορά η οποία κατάληξε σε αποτέλεσμα 3-2 υπέρ της κατάρριψης των νόμων, που απαγόρευαν ρητώς στις εταιρίες τηλεφωνίας να κάνουν κάτι από τα παραπάνω. Τι σημαίνει αυτό όμως για την πρόσβαση των Αμερικανών πολιτών στο διαδίκτυο;

Αρχικά να τονίσουμε πως οι διαφορές δε θα φανούν μέσα σε ένα βράδυ, ωστόσο με τους νέους κανονισμούς οι εταιρίες παροχής ίντερνετ θα έχουν το νόμιμο δικαίωμα να συνάπτουν συνεργασίες με διαδικτυακές υπηρεσίες με σκοπό την προώθηση αυτών παραπάνω από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές. Για παράδειγμα, ένας πάροχος internet του οποίου ο όμιλος επιχειρήσεων διαθέτει και μια streaming υπηρεσία "A", θα μπορεί να προσφέρει το 100% της ταχύτητας του internet στην "A" και να δημιουργεί προβλήματα ή και να μπλοκάρει ακόμα μια ανταγωνιστική streaming υπηρεσία "B". Επίσης θα μπορούν πλέον, να χρεώνουν περισσότερο τους πελάτες για “ελεύθερου τύπου” πρόσβαση σε όλο το διαδίκτυο, κάτι το οποίο είναι εξοργιστικό.

Κάπου εδώ να πούμε πως όλο αυτό δεν επηρεάζει ακόμα, σε τίποτα τις υπόλοιπες περιοχές της Γης συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες συνεχίζει να είναι ελεύθερη χωρίς κανενός τύπου περιορισμούς, αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Το internet, ένα από τα πιο πολύτιμα επικοινωνιακά αγαθά της σημερινής εποχής δέχτηκε ένα μεγάλο χτύπημα. Οι μεγάλες εταιρίες αλλά και τα μεγάλα συμφέροντα θα έχουν τη δύναμη να καθορίζουν το τι θα καταναλώνουν οι Αμερικάνοι πολίτες, πως θα το καταναλώνουν αλλά και με ποιον τρόπο.

Εσάς σας φαίνεται σωστό αυτό; Πείτε μας στα σχόλια.