Drones θα διώχνουν τους κουρασμένους υπαλλήλους

Που αλλού, στην Ιαπωνία
08 Δεκεμβρίου 2017 08:38
Drones θα διώχνουν τους κουρασμένους υπαλλήλους

Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι ένα παντελώς διαφορετικό σύμπαν από την ελληνική πραγματικότητα και για να είμαστε δίκαιοι, είναι πολύ διαφορετική από τις περισσότερες δυτικές χώρες. Το αίσθημα ευθύνης και τιμής στην εργασία έχει περάσει σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο, αφού η κουλτούρα τους – και όχι οι εργοδότες – ενθαρρύνουν τις υπερωρίες ως μια απόδοση αφοσίωσης στην εταιρία. Αυτό συμβαίνει μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό, με αποτέλεσμα να αποτελεί πρόβλημα για την υγεία, την κοινωνική ζωή και την οικογένεια του εργαζομένου. Μερικές φορές μάλιστα οδηγεί ακόμα και στην αυτοκτονία.

Η εταιρία Taisei, η οποία παρεμπιπτόντως έχει αναλάβει και την κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου του Τόκιο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020, θέλει να προσφέρει μια λύση στο πρόβλημα χρησιμοποιώντας drones. Το T-Frend, όπως το ονόμασε, είναι ένα drone ασφαλείας εξοπλισμένο με κάμερα.

Πέρα από την αυτόνομη περιφρούρηση του χώρου όμως, το T-Frend θα εντοπίζει υπαλλήλους που κάνουν υπερωρίες και θα τους οδηγεί στην έξοδο από την εταιρία παίζοντας το “Auld Lang Syne”, το μουσικό τόνο που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για να σημάνει το τέλος εργασίας. Έτσι, θεωρητικά, ο υπάλληλος δε θα μπορεί να δουλέψει με το θόρυβο του drone και τη μουσική πάνω από το κεφάλι του και θα αναγκαστεί να φύγει.

Το drone είναι πλήρως αυτόνομο και δε χρειάζεται GPS για να βρει τη θέση του. Προσφέρει τις υπηρεσίες του έναντι 50.000 γιεν (€375) το μήνα και όπως καταλαβαίνετε από την τιμή απευθύνεται σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Το κόστος του, το δικαιολογεί βελτιώνοντας μακροπρόθεσμα την υγεία – και κατ’ επέκταση τις επιδόσεις – των εργαζομένων.

Το αν οι υπάλληλοι υπομείνουν το θόρυβο ή καταφύγουν σε λύσεις όπως ωτοασπίδες, μένει να φανεί, ωστόσο στην Ιαπωνία γίνεται μια εθνική προσπάθεια δημιουργίας πιο ισορροπημένης ζωής, δίνοντας έμφαση στην προσωπική ευτυχία του εργαζομένου. Πολλές φορές οι προϊστάμενοι αναλαμβάνουν τις υπερωρίες, αφού αποτρέπουν τους εργαζόμενους από αυτές. Πολλές επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει το μοντέλο εργασίας από το σπίτι για κάποιες ημέρες της εβδομάδας, έτσι ώστε ο εργαζόμενος να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του. Μπορεί όλα αυτά ακούγονται εξωπραγματικά στην Ελλάδα της κρίσης, είναι όμως μια καθημερινότητα στη μυστηριώδη και υπερσύγχρονη Ιαπωνία.