Γιατρός κατασκευάζει μηχανισμό που βοηθάει τους ανθρώπους να πεθάνουν  

Λεπτή η γραμμή μεταξύ επιλογής και αυτοχειρίας

Γιατρός κατασκευάζει μηχανισμό που βοηθάει τους ανθρώπους να πεθάνουν

Την ώρα που στο μυαλό όλων μας όταν ακούμε την λέξη γιατρός, μας έρχεται η εικόνα κάποιου που προσπαθεί να σώσει ανθρώπινες ζωές, ο Philip Nitschke επέλεξε να χρησιμοποιήσει διαφορετικά τις γνώσεις που αποκόμισε από τα χρόνια του ως ιατρός, για αυτό και κατασκεύασε το Sarco. Πρόκειται για ένα 3D-printed εργαλείο ευθανασίας σε μορφή κάψουλας στο οποίο ο ενδεχόμενος χρήστης θα μπαίνει μέσα του και θα επιλέγει να δώσει τέλος στη ζωή του.

Ο τρόπος που επιτυγχάνει το αποτέλεσμά του είναι απελευθερώνοντας στο εσωτερικό του Sarco αέριο άζωτο προκαλώντας αποπροσανατολισμό μεσα σε ένα λεπτό, λίγο αργότερα χάνεις τις αισθήσεις σου και σε περίπου πέντε λεπτά πεθαίνεις. Αυτός που βρίσκεται μέσα στην κάψουλα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ακυρώσει την διαδικασία. Επίσης του δίνεται ο έλεγχος να κοιτάει τον περιβάλλοντα χώρο ή να κλείσει τα παράθυρα.

Ο ίδιος ο Nitschke δήλωσε πως δε θέλει να διευκολύνει τις αυτοκτονίες, αλλά πως μέσω της δημιουργίας του η αυτοκτονία γίνεται μια επιλογή που πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όσους διατηρούν μια υγιή νοητική κατάσταση. Ο Nitschke ευελπιστεί ότι το Sarco θα χρησιμοποιηθεί ως μια επιλογή από όσους έχουν διαγνωσθεί με τερματικές ασθένειες, άτομα με χρόνια σύνδρομα που μειώνουν την ποιότητα ζωής, καθώς και οποιονδήποτε επιζητεί έναν ήσυχο θάνατο σε μεγάλη ηλικία.