Έρευνα ξεκίνησε η Αυστραλιανή κυβέρνηση για Google και Facebook

Υποψίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού
05 Δεκεμβρίου 2017 05:14
Έρευνα ξεκίνησε η Αυστραλιανή κυβέρνηση για Google και Facebook

Νέα διαδικασία έρευνας και συλλογής στοιχείων ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανταγωνισμού και Εμπορίου (ACCC) της Αυστραλιανής κυβέρνησης, Rod Sims, σε δύο από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές εταιρίες του πλανήτη. Το επιτελείο πρόκειται να ψάξει για παλιές αλλά και νέες πρακτικές που ασκούν οι εταιρίες Google και Facebook στις επιχειρησιακές τους κινήσεις, κρίνοντας από αυτές αν πιέζουν την υπόλοιπη αγορά λόγω της δύναμής τους.

Δεν είναι κρυφό πως και οι δύο αυτές εταιρίες έχουν μεγάλο μέρος της πίτας της παγκόσμιας αγοράς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κατέχουν το μονοπώλιο. Πρόσφατα η Google σταμάτησε τον κανόνα “First Click Free” που δέσμευε τα διαδικτυακά δίκτυα ενημέρωσης με συνδρομή, να επιτρέπουν στους χρήστες 3 δωρεάν άρθρα ανα ημέρα πριν τους παραπέμψουν για πληρωμή συνδρομής. Όπως είναι λογικό όποια από τα sites δεν ακολουθούσαν την παραπάνω πολιτική, το SEO (Search Engine Optimisation) μειώνονταν με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν στα κορυφαία αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.

Ο υπουργός Sims, δήλωσε για την έρευνα:

Θα εξετάσουμε το αν αυτές οι πλατφόρμες χρησιμοποιούν την δύναμή τους στις επιχειρησιακές τους κινήσεις εις βάρος των υπόλοιπων επιχειρήσεων και των καταναλωτών.