Εργαζόμενος της NSA καταδικάζεται για παράνομη μεταφορά κυβερνητικών αρχείων

Αντιμέτωπος με τουλάχιστον 10 έτη φυλάκισης
04 Δεκεμβρίου 2017 06:00
Εργαζόμενος της NSA καταδικάζεται για παράνομη μεταφορά κυβερνητικών αρχείων

Την ενοχή του παραδέχτηκε στο δικαστήριο της Βαλτιμόρης ο 67 ετών Nghia Hoang Pho, πρώην ερευνητής ασφαλείας και hacker της ομάδας TAO (Tailored Access Operations) της NSA, όταν κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση και την υπηρεσία ασφαλείας, για παράνομη μεταφορά αρχείων υψίστης ασφαλείας και ευαίσθητων δεδομένων.

Όλο αυτό ξέσπασε, όταν πρόσφατα μαθεύτηκε στα κανάλια των κατασκόπων, πως οι Ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στα χέρια τους ευαίσθητες πληροφορίες και λογισμικό της NSA από το 2010 έως και το 2015. Ο Pho αν και δεν συνεργαζόταν με καμία υπηρεσία πληροφοριών ή κατάσκοπο, εν αγνοία του έδινε πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία. Ο κατηγορούμενος είχε μεταφέρει πολλάκις αρχεία από το περιβάλλον της εργασίας του, στον προσωπικό του υπολογιστή στο σπίτι, κάτι που καταπατούσε έναν από τους πιο σημαντικούς κανόνες ασφαλείας της NSA.

Μέσα σε αυτά τα αρχεία συμπεριλαμβάνονται και πολύ περίπλοκα, ειδικά γραμμένα exploits (exploit: πρόγραμμα με σκοπό την εκμετάλλευση ευπάθειας σε ένα υπολογιστικό σύστημα), τα οποία έδειχναν τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε η NSA για την κατασκοπεία της. Στο σύστημα του Pho ήταν εγκατεστημένο το αντιικό πρόγραμμα της Kaspersky Labs, το οποίο κατηγορούν πως ήταν η αιτία διαρροής των δεδομένων στους Ρώσους. Να σημειωθεί εδώ πως τα λογισμικά από την εταιρία αυτή έχουν απαγορευτεί ρητά από οποιοδήποτε σύστημα της Αμερικανικής κυβέρνησης, όταν κατηγορήθηκε για συνεργασία με τις Ρωσικές υπηρεσίες. Η Kaspersky Labs έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση και ανάμειξη με τρίτους οργανισμούς και υπηρεσίες πληροφοριών.

Στη δήλωση του, ο CEO της εταιρίας έκανε γνωστό πως το σύστημα ασφαλείας του προγράμματος κατάλαβε πως τα αρχεία αφορούν exploits και όπως είναι φυσικό τα έστειλε στην εταιρία για περαιτέρω ανάλυση. Ο Eugene Kaspersky δεσμεύτηκε πως όταν οι ειδικοί ασφαλείας κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται, διέγραψαν ολοκληρωτικά όποιο αντίγραφο είχαν καθώς και ρύθμισαν το σύστημα από το να τα ξαναστείλει.