Απαγορευτική η χρήση του Kaspersky και σε Ηνωμένο Βασίλειο

Το ένα χτύπημα μετά το άλλο για την εταιρία αντιικής προστασίας
04 Δεκεμβρίου 2017 05:30
Απαγορευτική η χρήση του Kaspersky και σε Ηνωμένο Βασίλειο

Ο “πόλεμος” εναντίον της Kaspersky δεν έχει σταματημό, με την εταιρία να δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Εν αρχή οι κατηγορίες που δέχτηκε από την Αμερικανική και την Ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με το ενδεχόμενο υποκλοπής απορρήτων δεδομένων. Εν συνεχεία, η απομάκρυνση των προϊόντων της από τα ράφια των καταστημάτων (βλ. Best Buy), μια κίνηση που ολοκληρώθηκε με την επίσημη απαγόρευση χρήσης των προγραμμάτων της από ομοσπονδιακές υπηρεσίες, και τώρα αυτό.

Ο Διευθύνων Κυβερνασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ciaran Martin, συμβουλεύει μέσω επιστολής τα υπόλοιπα τμήματα της κυβέρνησης, να μην κάνουν χρήση του αντιικού προγράμματος της Kaspersky, καθότι η Ρωσία “ένας πολύ ικανός φορέας απειλής στον κυβερνοχώρο, ο οποίος μάλιστα κάνει χρήση αυτού ως εργαλείο κρατικής δράσης”, φαίνεται να έχει την πρόθεση να στοχοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και την υποδομή του. Να σημειωθεί για όσους δεν το γνωρίζουν, πως όλες οι άνωθεν “καταγγελίες” εις βάρος της εταιρίας, γίνονται ελέω της θέσης της, αφού τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στη Μόσχα της Ρωσίας.

Η Kaspersky, σε μια προσπάθειά της να αποβάλει την κακή της φήμη στην Αμερική, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του έτους, ότι θα δώσει σε τρίτους (κρατικούς ελεγκτές) πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα των προγραμμάτων της, με σκοπό την ανάλυσή του. Το Κέντρο Κυβερνασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου από την άλλη θέλησε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, ξεκινώντας με την εταιρία τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου πλαισίου, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να επαληθεύουν οι κρατικές υπηρεσίες της χώρας.