Η τεχνητή νοημοσύνη της Google δημιουργεί δική της A.I.

Ξεπέρασε σε επιδόσεις ό,τι έχουμε δημιουργήσει έως σήμερα
03 Δεκεμβρίου 2017 09:27
Η τεχνητή νοημοσύνη της Google δημιουργεί δική της A.I.

Το project AutoML της Google ξεκίνησε έχοντας σαν σκοπό να δημιουργήσει μια τεχνητή νοημοσύνη, η οποία με την σειρά της θα είναι σε θέση να δημιουργεί αυτόνομα τεχνητές νοημοσύνες. Η δημιουργία της είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάιο και μόλις πρόσφατα της παρουσιάστηκε η πρώτη της μεγάλη πρόκληση, με αποτέλεσμα να κατασκευάσει μια τεχνητή νοημοσύνη που παρόμοιά της δεν είχε κατασκευαστεί μέχρι πρότινος από ανθρώπους.

Το AutoML δρώντας ως ένα ελεγκτικό νευρωνικό δίκτυο ανέπτυξε μια A.I. η οποία είχε ένα αποκλειστικό σκοπό, να αναγνωρίζει αντικείμενα και ανθρώπους σε βίντεο σε πραγματικό χρόνο, με τους ερευνητές της Google να του δίνουν το όνομα NASNet. Το AutoML αξιολογούσε τις επιδόσεις του NASNet και χρησιμοποιούσε τις πληροφορίες των αξιολογήσεων για να βελτιώσει το ηλεκτρονικό του «τέκνο», επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία χιλιάδες φορές. Έπειτα δοκιμάστηκε στα σετ δεδομένων ImageNet image classification και COCO object detection, τα οποία σύμφωνα με την Google θεωρούνται τα πιο αξιόπιστα, μεγάλης κλίμακας, ακαδημαϊκά σετ δεδομένων στην όραση υπολογιστών. Τα αποτελέσματα του NASNet σημείωσαν 82.7% ακρίβεια στο σετ αξιολογήσεων του ImageNet, ποσοστό 1.2% μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη AI, καθώς το σύστημα ήταν 4 φορές πιο αποδοτικό με τον μέσο όρο ακρίβειας να ανέρχεται στο 43.1%. Επιπροσθέτως μια λιγότερο απαιτητική υπολογιστικά έκδοση του NASNet ξεπέρασε σε επιδόσεις την καλύτερη αντίστοιχου μεγέθους A.I. για κινητές συσκευές.

Μελλοντικά το NASNet θα μπορούσε να έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από εκλεπτυσμένα ρομπότ που θα βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα όρασης, μέχρι βελτίωση των ικανοτήτων αναγνώρισης αντικειμένων των αυτόνομων οχημάτων, αυξάνοντας έτσι την ασφάλεια των δρόμων. Η Google από την μεριά της αναγνωρίζοντας την μελλοντική αξία του NASNet, έχει κάνει τον κώδικα open-source έτσι ώστε ο κόσμος να βοηθήσει να ξεπεραστούν προβλήματα τα οποία δεν έχουμε συναντήσει ακόμη.