Ρώσοι εγκληματίες χρησιμοποιούν το Airbnb για ξέπλυμα χρήματος

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα αλλά και η απάντηση της εταιρίας
27 Νοεμβρίου 2017 17:13
Ρώσοι εγκληματίες χρησιμοποιούν το Airbnb για ξέπλυμα χρήματος

Σκάνδαλο έχει προκληθεί από το αφιέρωμα που δημοσίευσε το DailyBeast για τους Ρώσους απατεώνες που χρησιμοποιούσαν την υπηρεσία του Airbnb ώστε  να ξεπλύνουν χρήματα από κλεμμένες χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Όπως αναφέρουν οι πηγές, κύκλωμα ανθρώπων με πρόσβαση στις παράνομες τραπεζικές κάρτες είχαν επαφές με ενοικιαστές, οι οποίοι τους βοηθούσαν στον σκοπό τους.

Συγκεκριμένα, οι εγκληματίες επικοινωνούσαν μέσα από διαδικτυακά forums στα οποία επιτρέπονταν μόνο η Ρωσική γλώσσα και αφού είχαν στην κατοχή τους της κλεμμένες κάρτες, ανέβαζαν αγγελίες για την εύρεσή ενοικιαστή - συνεργάτη. Τότε δημιουργούσαν μια κράτηση μέσω του Airbnb για το ακίνητο, στο οποίο δεν διέμενε κανείς και η υπηρεσία πέρναγε την χρέωση στην κλεμμένη κάρτα, αποστέλλοντας στον ενοικιαστή το μερίδιο του. Βάσει των πληροφοριών, οι εγκληματίες μπορεί να έβγαζαν έως και $3000 με το μερίδιο του ενοικιαστή να κυμαίνεται στα ίδια ποσοστά.

Η διοίκηση του Airbnb δήλωσε πως έχει ενεργοποιήσει εδώ και πολύ καιρό συστήματα και αλγόριθμους ασφαλείας για να αποφύγει τέτοιου είδους καταχρήσεις, ενώ πλέον χρησιμοποιεί την υπηρεσία 3D-Secure για την ταυτοποίηση του κατόχου της εκάστοτε κάρτας.