Η NASA δανείζεται ιδέες από το Μεσαίωνα για το νέο της όχημα

Έμπνευση αποτέλεσε η αλυσιδωτή θωράκιση
26 Νοεμβρίου 2017 05:00
Η NASA δανείζεται ιδέες από το Μεσαίωνα για το νέο της όχημα

Το Mars Curiosity rover υπήρξε μεγάλη επιτυχία για την NASA, παρόλα αυτά όμως η υπερσύγχρονη τεχνολογία της NASA  δεν κατάφερε να σώσει τα ελαστικά του από τις αντίξοες συνθήκες που συνάντησε στην επιφάνεια του Άρη. Έτσι αντλώντας έμπνευση από την αλυσιδωτή θωράκιση που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες το Μεσαίωνα, κατασκεύασαν τα νέα αυτά ελαστικά τα οποία έχουν την δυνατότητα να αντέχουν περισσότερη καταπόνηση από αλλά συμβατικά ελαστικά.

Επίσης η ελαστικότητα η οποία προσφέρουν είναι αποτέλεσμα και του ιδιαίτερου μεταλλικού κράματος που έχουν κατασκευαστεί. Το κράμα αυτό από νίκελ και τιτάνιο μπορεί να δεχτεί παραμόρφωση έως και 10% πριν αρχίσει να χάνει το σχήμα του, γεγονός που το καθιστά θεωρητικά αδιαπέραστο, δίνοντάς του προοπτικές να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς όπως ως ασπίδα κατά των θραυσμάτων σε διαστημόπλοια που βρίσκονται σε τροχιά.

Τα εν λόγω ελαστικά δεν θα συμπεριληφθούν στην επόμενη αποστολή της NASA, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή θα τα δούμε σε κάποια μελλοντική αποστολή ή ακόμη και εδώ στη Γη. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο με τα νέα ελαστικά της NASA.

Tags: