Σύγκρουση Google και ρωσικών μέσων ενημέρωσης

Η Ρωσία προειδοποιεί
24 Νοεμβρίου 2017 08:10
Σύγκρουση Google και ρωσικών μέσων ενημέρωσης

Μία δήλωση του προέδρου της Alphabet, Eric Schmidt, έχει προκαλέσει την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης. Ο Schmidt πρότεινε πως η μηχανή αναζήτησης της Google θα πρέπει να υποβαθμίζει τα αποτελέσματα αναζήτησης που προέρχονται από τα μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik.

Η επιτροπή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor της Ρωσίας ζήτησε από την Google να διευκρινίσει τη θέση της, με τον επικεφαλής της υπηρεσίας, Alexander Zharov να δηλώνει στο Reuters πως “θα λάβουμε πρώτα μια απάντηση για να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε μετά. Ελπίζουμε η άποψή μας να ακουστεί, δε θέλουμε να αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε πιο σοβαρά μέτρα”.

Russia Today και Sputnik είναι δύο ειδησεογραφικά δίκτυα τα οποία υποστηρίζονται οικονομικά από τη ρωσική κυβέρνηση και έχουν μεγάλη παρουσία στα αποτελέσματα της Google. Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τα δίκτυα για σκόπιμη πολιτική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα. Ο Schmidt θέλει η Google να αλλάξει το σύστημα αλγορίθμων για να μειωθεί η παρουσία τους στα αποτελέσματα.

Οι αρχισυντάκτες των δύο μέσων δεν πτοούνται και διατυμπανίζουν την αδικία της Google εις βάρος τους, εφόσον αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις υπόλοιπες εταιρίες στις ΗΠΑ. Στη Ρωσία γίνεται λόγος για έναν πόλεμο πληροφορίας και μια επίθεση εναντίον ρωσικών μέσων. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για δράσεις της Google υπό έντονη πολιτική πίεση από τις αμερικανικές αρχές, ενώ χαρακτηρίζει οποιαδήποτε “υποβάθμιση” των αποτελεσμάτων των ρωσικών μέσων ως λογοκρισία.