Νέο υλικό αντικαθιστά το χόνδρο στις τραυματισμένες αρθρώσεις

Βασικό συστατικό του το Kevlar
21 Νοεμβρίου 2017 05:15
Νέο υλικό αντικαθιστά το χόνδρο στις τραυματισμένες αρθρώσεις

Ένα εντυπωσιακό υλικό που έχει δυνατότητες παρόμοιες με αυτές του χόνδρου των αρθρώσεών μας κατάφεραν να κατασκευάσουν μηχανικοί του Πανεπιστημίου του Michigan. Το νέο αυτό υλικό μπορεί να αντέξει τεράστια φορτία καθώς και να απορροφάει νερό όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, κάτι που κάνει τη λειτουργία του ίδια με αυτήν του χόνδρου των αρθρώσεών μας.

Ο τρόπος που λειτουργεί έχει ως εξής: Ένα δίκτυο νανο-ινών κατασκευασμένων από Kevlar, αποτελούν τη δομή του ιστού και παρέχουν προστασία από τα συμπιεστικά φορτία ενώ η πολυβινιλική αλκοόλη που περιέχεται απορροφά νερό σε περιόδους ηρεμίας. Τα μέχρι τώρα gel που υπήρχαν και προσπαθούσαν να αναπαράγουν αυτήν τη λειτουργία είτε δεν μπορούσαν να αντέξουν μεγάλα φορτία είτε δεν μπορούσαν να απορροφούν και να συγκρατήσουν αρκετό νερό ώστε να μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα τόσο αποτελεσματικά. Ακόμη και εκδοχές αυτού του υλικού που αποτελούνταν από 92% νερό κατάφερναν να είναι τόσο ανθεκτικές όσο ο πραγματικός χόνδρος.

Προς το παρόν το εν λόγω υλικό απέχει αρκετά από μια κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, οι πιθανές του χρήσεις όμως είναι αρκετές και δείχνουν να μην περιορίζονται σε αυτές του χόνδρου, αφού υπάρχουν αρκετοί ιστοί στο σώμα μας με αυτές τις ιδιότητες.

Tags: