Tesla Semi | Το μέλλον των φορτηγών

Τεχνολογίες για την ασφάλεια όλων
17 Νοεμβρίου 2017 08:18
Tesla Semi | Το μέλλον των φορτηγών

Ο Elon Musk με μεγάλη χαρά χτες και μετά από καθυστέρηση ενός μηνός, παρουσίασε το Tesla Semi, ένα ηλεκτρικό φορτηγό που φέρνει την υψηλή τεχνολογία στο χώρο των μεταφορών εμπορευμάτων. Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός επικρατεί στο νέο φορτηγό, προσφέροντας και ένα πολύ αεροδυναμικό σχήμα.

Το πιο εντυπωσιακό στο Tesla Semi είναι η αυτονομία του, αφού φτάνει τα 1.000 χιλιόμετρα με πλήρες φορτίο και ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου. Η φόρτιση ολοκληρώνεται σε 30 λεπτά, έναντι των diesel φορτηγών που διαρκεί 15 λεπτά στα πρατήρια καυσίμων. Ο Musk προτείνει ωστόσο την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης στους χώρους φορτοεκφόρτωσης των εμπορευμάτων για εξοικονόμηση χρόνου, όπου το φορτηγό θα φορτίζει μέχρι να φορτωθεί/ξεφορτωθεί το εμπόρευμα.

Εντυπωσιακή είναι επίσης η ενσωμάτωση του Enhanced Autopilot της Tesla. Το αυτόνομο σύστημα μπορεί να κρατήσει το όχημα στην ίδια λωρίδα, να προσπεράσει, να φρενάρει ή να αναλάβει εξ’ολοκλήρου να σταματήσει προσεκτικά δεξιά στο δρόμο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να ειδοποιήσει ασθενοφόρο σε περίπτωση που ο οδηγός δεν ανταποκρίνεται. Τα “έξυπνα” ηλεκτρονικά συστήματα κάνουν αδύνατο το “δίπλωμα” του οχήματος, ενώ εξαιρετικά απίθανη είναι και η περίπτωση να “ντελαπάρει”, λόγω του πολύ χαμηλού κέντρου βάρους, με τις μπαταρίες να έχουν τοποθετηθεί στο πάτωμα.

 Τέσσερις ηλεκτροκινητήρες υπόσχονται επιτάχυνση 0-100 σε 5 δευτερόλεπτα άδειο και σε 20 δευτερόλεπτα όταν υπάρχει φορτίο 36 τόνων. Ταχύτητες δεν υπάρχουν, ο οδηγός απλά πατάει το γκάζι. Ο Musk λέει πως τα φρένα έρχονται με ισόβια εγγύηση και δε χρειάζονται αλλαγή ποτέ, αφού όλη η ενέργειά τους μεταφέρεται ως ηλεκτρική στους συσσωρευτές. Τα στοιχεία λένε πως το παρμπρίζ των φορτηγών σπάνε και θέλουν αλλαγή μια φορά το χρόνο. Το Tesla Semi χρησιμοποιεί παρμπρίζ από γυαλί ανθεκτικό σε πυρηνικές εκρήξεις, γλιτώνοντας χρόνο και χρήμα από τους ιδιοκτήτες. Ο Musk είναι τόσο σίγουρος για την ποιότητα του Tesla Semi, που εγγυάται ότι δε θα ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης τουλάχιστον για 1.600.000 χιλιόμετρα!

Το Tesla Semi θα ξεκινήσει την παραγωγή του το 2019. Υπόσχεται επίσης πως είναι 30 cents του δολαρίου φθηνότερο ανά μίλι σε σχέση με τα diesel φορτηγά, ωστόσο δεν ανακοινώθηκε τιμή στην παρουσίαση.