Η Google εξηγεί την εκπληκτική σταθεροποίηση video στο Pixel 2

Θέτει το στάνταρ στη βιομηχανία
13 Νοεμβρίου 2017 16:11
Η Google εξηγεί την εκπληκτική σταθεροποίηση video στο Pixel 2

Το Pixel 2 της Google έχει αυτή τη στιγμή την καλύτερη σταθεροποίηση video που βρίσκουμε σε κινητό τηλέφωνο. Το μυστικό είναι πως χρησιμοποιεί τόσο οπτική σταθεροποίηση (OIS) όσο και ηλεκτρονική (EIS). Πως συνδυάζει η Google όμως αυτές τις τεχνολογίες για να παράγει ένα τόσο σταθερό αποτέλεσμα;

Η εταιρία είναι πρόθυμη να μοιραστεί τα μυστικά της και αποκαλύπτει πως χρησιμοποιεί εκμάθηση μηχανής για να ενώσει τις δύο τεχνολογίες, τη στιγμή που όλα τα υπόλοιπα τηλέφωνα χρησιμοποιούν μόνο μία από τις δύο.

Το σύστημα ξεκινά συλλέγοντας δεδομένα από το OIS και το γυροσκόπιο του τηλεφώνου για να “συγχρονίσει” την εικόνα. Έπειτα, η Google χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο πρόβλεψης που με τη βοήθεια της εκμάθησης μηχανής υπολογίζει ποια είναι η πιθανότερη κατεύθυνση που θα κινηθεί το τηλέφωνο. Με αυτό τον τρόπο, αντιμετωπίζει φαινόμενα όπως το wobbling, το rolling shutter όπου κομμάτια των frames φαίνεται να καθυστερούν, ή τη διαρκή αλλαγή focus. Ο αλγόριθμος διορθώνει ακόμα και το sharpness της εικόνας όταν το τηλέφωνο κινείται γρήγορα.

Φυσικά, το σύστημα της Google δε λειτουργεί πάντα τέλεια, καθώς μερικές φορές μπορεί να κόψει τα frames και να θολώσει παραπάνω από όσο πρέπει τα πλάνα σε χαμηλό φωτισμό. Ωστόσο το σύστημα θεωρείται το επόμενο βήμα στη βιομηχανία των smartphone καμερών, αφού μπορεί να διορθώσει λάθη που τα EIS και OIS δεν μπορούν μόνα τους, δίνοντας ένα αποτέλεσμα σταθερό, όπως θα επιτύγχανε κάποιος με τη χρήση gimbal. Οι κάμερες στα smartphones έχουν φτάσει στο απόγειο των δυνατοτήτων τους στο hardware και το επόμενο βήμα από τις εταιρίες θα είναι η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της εικόνας.