Η IBM παρουσιάζει κβαντικό επεξεργαστή των 50-Qubit

Υπόσχεται βελτιώσεις στα ποσοστά σφάλματος
13 Νοεμβρίου 2017 08:29
Η IBM παρουσιάζει κβαντικό επεξεργαστή των 50-Qubit

Δεν πέρασαν παρά μόλις έξι μήνες από την ανακοίνωση των κβαντικών υπολογιστών 16 και 17 qubits της IBM και η εταιρία καταφέρνει για ακόμη μια φορά να σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα. Να σημειωθεί πως τον περασμένο Μάρτιο, IBM και Google δήλωσαν ανοιχτά τις προθέσεις τους για την εμπορευματοποίηση τεχνολογιών κβαντικής υπολογιστικής επεξεργασίας (βλ. Λύσεις Quantum Computing/Cloud), με την πρώτη να έχει επιτύχει μεγάλο προβάδισμα έναντι της δεύτερης. Ο νέος της, καθόλα λειτουργικός κβαντικός επεξεργαστής αγγίζει τα 50 qubits ιπποδύναμης, ενώ ένας ακόμη των 20 βρίσκεται καθ’ οδόν προς την ενσωμάτωσή του στα συστήματα Q της ίδιας. Στόχος της, η βελτίωση των συσκευών της διαμέσου της βελτιστοποίησης της ποιότητας των qubits, των ηλεκτρικών κυκλωμάτων, καθώς και των ποσοστών σφαλμάτων.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα qubits  ή quantum bits εν αντιθέσει με τα bits που βρίσκονται απαραίτητα σε μια κατάσταση (0 ή 1, False ή True, ON ή OFF), μπορούν να βρεθούν στο ενδιάμεσο - σε ένα superposition - όπου έχουν ταυτόχρονα τις τιμές/καταστάσεις και των δύο.

Πάντα είχαμε ως στόχο τη δημιουργία τεχνολογίας με την προοπτική απόκτησης αξίας για τους πελάτες μας και τον κόσμο. Η δυνατότητα αξιόπιστης λειτουργίας πολλών λειτουργικών κβαντικών συστημάτων και η προώθηση των ικανοτήτων τους online ήταν κάτι αδύνατο λίγα χρόνια πριν. [...] Τώρα, μπορούμε να φτάσουμε τους επεξεργαστές της IBM έως και τα 50 qubits ιπποδύναμης ελέω των τεραστίων αλμάτων της επιστήμης και της μηχανικής. Αυτά τα τελευταία βήματα δείχνουν το πόσο γρήγορα διαθέτουμε στην αγορά κβαντικά συστήματα και εργαλεία που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια είδους υπεροχή ως προς την επίλυση προβλημάτων που βρίσκονται εκτός του κόσμου της κλασσικής μηχανικής - Dario Gil, αντιπρόεδρος του τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης και των συστημάτων Q της IBM

Η IBM δηλώνει πως ο νέος της επεξεργαστής θα κάνει την εμφάνισή του στην επόμενη γενιά των Q Systems, ενώ οι πελάτες της θα αποκτήσουν πρόσβαση στην πρώτη πριν το τέλος του έτους. Η ίδια δείχνει να προωθεί το τεχνολογικό της οικοσύστημα με κάθε τρόπο, έχοντας δημιουργήσει εργαλεία και προγράμματα ανοιχτού κώδικα. Έως και σήμερα έχουν διεξαχθεί περισσότερα από 1.7 εκατομμύρια κβαντικά πειράματα (από 60.000 διαφορετικούς χρήστες), έχοντας παράλληλα εκδώσει παραπάνω από 35 ερευνητικές δημοσιεύσεις τρίτων. Η ερευνητική ομάδα της εταιρίας κατάφερε για παράδειγμα φέτος να δημιουργήσει έναν τελείως διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των χημικών προβλημάτων - κάνοντας χρήση κβαντικών υπολογιστών - όπου σύμφωνα με αυτή θα μπορούσε να “αλλάξει ριζικά τον τρόπο που ανακαλύπτονται νέα φάρμακα και υλικά.”.