Η Google βρίσκει τις εφαρμογές που σπαταλάνε την μπαταρία σας

Τέλος στα WakeLocks υπόσχεται η νέα λειτουργία
12 Νοεμβρίου 2017 07:37
Η Google βρίσκει τις εφαρμογές που σπαταλάνε την μπαταρία σας

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντάμε τα τελευταία χρόνια σε Android συσκευές έχει να κάνει με τη διάρκεια αυτονομίας της μπαταρίας και ονομάζεται WakeLock. Πρόκειται για διεργασίες εφαρμογών που παρουσιάζουν διαρκώς κίνηση - αφού ζητούν δεδομένα κατ’ επανάληψη - παρεμποδίζοντας το κινητό τηλέφωνο από το να μπει σε έναν πιο ‘βαθύ ύπνο’, όπου η ενεργειακή του κατανάλωση πέφτει στο πιο χαμηλό επίπεδο. Αν και υπάρχουν αρκετές third-party λύσεις στην αγορά, φαίνεται πως η Google θέλει να ενσωματώσει στο λειτουργικό και τη δική της.

Σύμφωνα με χρήστες του Twitter (και μέσω του Android Police), η νέα αυτή λειτουργία δίνει το παρόν στην τελευταία Developer Preview του Android Oreo 8.1. Οι χρήστες, μπαίνοντας τις ρυθμίσεις και αφού κατευθυνθούν στην καρτέλα σχετικά με την μπαταρία θα αντικρίσουν μια κόκκινη προειδοποίηση που θα φέρει τόσο το όνομα της εφαρμογής που δημιουργεί το πρόβλημα, όσο και το πρόβλημα το ίδιο. Επιλέγοντας την, μια σειρά αυτοματοποιημένων ενεργειών θα προταθούν στον χρήση προς διόρθωση του προβλήματος, από κάτι τόσο απλό όσο η εξουδετέρωση των εργασιών και κατ’ επέκταση της εφαρμογής, όσο και η απαγόρευση χρήσης των δεδομένων που ζητά (πχ. GPS).

Η εμφάνιση και η αργότερη “εξαφάνιση” όμως ενός χαρακτηριστικού σε κάποιο developer preview είναι κάτι σύνηθες για την εταιρία, αφήνοντας το ενδεχόμενο προσθήκης του σε κάποιο τελικό release ακόμη στον αέρα. Δεν είναι κρυφό, ωστόσο, πως η Google προσπαθεί απεγνωσμένα τα τελευταία χρόνια να βελτιώσει την αυτονομία των συσκευών που κάνουν χρήση του λειτουργικό της, παρουσιάζοντας για παράδειγμα το Doze, αυτή η λειτουργία όμως το πάει ένα βήμα παραπέρα, αφού δίνει μεγαλύτερο έλεγχο του κινητού στο χρήστη.