Η Lockheed Martin κατασκευάζει οπλικά συστήματα laser για αεροπλάνα

Το μέλλον στις αερομαχίες
09 Νοεμβρίου 2017 12:00
Η Lockheed Martin κατασκευάζει οπλικά συστήματα laser για αεροπλάνα

Η Lockheed Martin κέρδισε ένα νέο συμβόλαιο από το Εργαστήριο Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο θα αναπτύξει και θα παράγει οπλικά συστήματα laser υψηλής ενέργειας, τα οποία θα ενσωματωθούν στα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ. Τα lasers δε θα αντικαταστήσουν τον “κινητικό” οπλισμό αλλά θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με αυτόν.

Ειδικοί πιστεύουν πως αυτά τα όπλα θα βοηθήσουν μη-stealth αεροπλάνα να προστατευτούν από εχθρικούς πυραύλους, ενώ θα αυξήσει και τη βιωσιμότητα των αεροσκαφών από τα συστήματα επίγειας άμυνας. Επίσης, το κόστος του laser ανά ριπή είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό ενός πυραύλου, ενώ δε χρειάζεται όπλιση και σε περιπτώσεις άμυνας, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Η αμερικανική αεροπορία σκοπεύει να εξοπλίσει δοκιμαστικά ένα μαχητικό jet με οπλικό σύστημα laser το 2021. Η Lockheed τόνισε πως επικεντρώνεται “στην ανάπτυξη ενός compact, υψηλής απόδοσης laser που θα ανταποκρίνεται σε αυστηρές απαιτήσεις μεγέθους, βάρους και κατανάλωσης ενέργειας”.