Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα πλέον που απορρίπτει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Υπέγραψε μέχρι και η κατεστραμμένη Συρία
08 Νοεμβρίου 2017 12:00
Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα πλέον που απορρίπτει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Η ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία, υπέγραψε χτες τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, με σκοπό να μειώσει την παραγωγή αερίων θερμοκηπίου για να καταπολεμήσει την παγκόσμια υπερθέρμανση. Και αφού η Νικαράγουα υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που απορρίπτει τη συμφωνία.

Ο Donald Trump είχε δηλώσει τον Ιούνιο πως θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, αποσύροντας μέχρι τότε τις ΗΠΑ από αυτήν. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και άλλες χώρες όμως κράτησαν κοινό μέτωπο και είπαν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων θερμοκηπίου στον πλανήτη, μετά την Κίνα, η οποία έχει υπογράψει φυσικά τη συμφωνία. Η διευθύντρια του προγράμματος της κλιματικής αλλαγής από το World Resources Institute, Paula Caballero, δήλωσε:

Με την απόφαση της Συρίας, η ακούραστη δέσμευση της παγκόσμιας κοινότητας να κάνει πράξη την απόφαση του Παρισιού, είναι πιο έντονη από ποτέ. Η πρωτοφανής απομόνωση των ΗΠΑ, θα έπρεπε να δώσει ένα λόγο στον Trump να αναθεωρήσει την ασύνετη ανακοίνωσή του και να ενωθεί με τον υπόλοιπο κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.