Το FBI δεν μπορεί να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο του μακελάρη του Τέξας - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αναζωπυρώνεται η διαμάχη για την κρυπτογράφηση
09 Νοεμβρίου 2017 08:30
Το FBI δεν μπορεί να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο του μακελάρη του Τέξας - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Την Κυριακή το πρωί 26 άνθρωποι έπεσαν νεκροί μέσα σε μια εκκλησία στο Texas, όταν ένας άντρας άνοιξε αδιακρίτως πυρ με αυτόματο όπλο. Η έρευνα του FBI βρίσκεται υπό εξέλιξη, ωστόσο μνήμες από το περιστατικό του San Bernandino πριν από δυο χρόνια έρχονται στο μυαλό, αφού η ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ, όπως και τότε, δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνο του δράστη.

Η υπόθεση τότε είχε φτάσει στα δικαστήρια, με το FBI να θέλει να αναγκάσει την Apple να δώσει πρόσβαση στις αρχές ασφαλείας σε κρυπτογραφημένες συσκευές, μέσω μιας πίσω πόρτας, κάτι που η Apple είχε αρνηθεί σθεναρά. Τελικά το FBI απέκτησε πρόσβαση στη συσκευή με τη βοήθεια τρίτου και όχι της Apple, πληρώνοντας $900.000.

Ο ειδικός πράκτορας του FBI που εργάζεται στην τωρινή υπόθεση δήλωσε:

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των τηλεφώνων και της κρυπτογράφησης, οι αρχές ασφαλείας σε επίπεδο πολιτείας, τοπικό και ομοσπονδιακό, ολοένα και περισσότερο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα τηλέφωνα.

Δεν έγινε γνωστό ποια συσκευή χρησιμοποιούσε ο δράστης για να μην προωθηθούν οι δυνατότητες ασφαλείας της συγκεκριμένης συσκευής. Δεν αναφέρθηκε επίσης αν το FBI έχει ζητήσει τη βοήθεια της κατασκευάστριας εταιρίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09/11

Η Apple σύμφωνα με δήλωσή της έσπευσε να προσφέρει τη βοήθειά της τη στιγμή που έμαθε πως οι αρχές προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο τηλέφωνο, αλλά τονίζει πως το FBI δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους πριν από αυτό, αλλά ούτε και μέχρι τώρα. Τόνισε επίσης πως πριν τη συμπλήρωση 48 ωρών από τη χρήση του TouchID, το FBI θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δακτυλικά αποτυπώματα του δράστη για να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο. Τώρα που οι 48 ώρες έχουν παρέλθει, πρέπει να προχωρήσει με δικαστική εντολή για τα iCloud δεδομένα.