Το Facebook προλαμβάνει την ανάρτηση των ερωτικών σας στιγμών

Ζητώντας από εσάς τις επίμαχες φωτογραφίες
08 Νοεμβρίου 2017 08:49
Το Facebook προλαμβάνει την ανάρτηση των ερωτικών σας στιγμών

Τον Απρίλιο, το Facebook ανακοίνωσε μια σειρά εργαλείων με το οποίο θα σταματούσε την εξάπλωση φωτογραφιών και video με προσωπικές, ερωτικές στιγμές ατόμων που δεν έδωσαν ποτέ την άδειά τους για τη δημοσίευση αυτών των εικόνων, το λεγόμενο revenge porn. Μόλις το Facebook δεχόταν αναφορά πως αυτές οι εικόνες μοιράζονταν χωρίς συναίνεση, η τεχνολογία αναγνώρισης εικόνων του Facebook αναλάμβανε δράση, εντόπιζε τις εικόνες σε ολόκληρη την πλατφόρμα και απέτρεπε τον περαιτέρω διαμοιρασμό τους στο Facebook και το Instagram.

Ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει. Σκοπός του Facebook τώρα είναι η πρόληψη και για αυτό συνεργάζεται με την Αυστραλιανή κυβέρνηση, ώστε να δοκιμάσει ένα νέο εργαλείο, με το οποίο δε θα περιορίσει απλά την εξάπλωση του revenge porn, αλλά θα αποτρέψει την ανάρτησή του από την αρχή. Πώς όμως λειτουργεί αυτό το σύστημα;

Αν ανησυχείτε πως κάποιος μπορεί να αναρτήσει φωτογραφίες σας που σας απεικονίζουν στις πιο…ιδιωτικές σας στιγμές, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την αρχή ηλεκτρονικής ασφάλειας του εκάστοτε κράτους. Αφού συμπληρώσετε ένα έντυπο και απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις, η αρχή θα ειδοποιήσει το Facebook. Εδώ έρχεται όμως ο αμφιλεγόμενος τρόπος λειτουργίας του συστήματος, καθώς θα πρέπει να στείλετε τις επίμαχες φωτογραφίες στον εαυτό σας, μέσω του Facebook Messenger. Έτσι, η τεχνολογία αναγνώρισης εικόνων του Facebook θα αναλάβει δράση και θα μπλοκάρει κάθε εικόνα που θα αναγνωρίζει ως αντίγραφο αυτής που στείλατε εσείς.

Η Επίτροπος Ηλεκτρονικής Ασφάλειας της Αυστραλίας, Julie Inman Grant, δήλωσε:

Δεν αποθηκεύουν την εικόνα, δεν αποθηκεύουν το link και χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες σύγκρισης εικόνων. Οπότε, αν κάποιος δοκιμάσει να ανεβάσει την ίδια εικόνα, που θα έχει το ίδιο ψηφιακό αποτύπωμα ή την ίδια τιμή κατατεμαχισμού, το σύστημα θα του απαγορεύσει την ανάρτηση.

Η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα που θα δοκιμαστεί το νέο σύστημα, ωστόσο αναμένεται να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες πολύ σύντομα. Το πόσο εύκολο είναι για τους επιτήδειους να ξεγελάσουν το σύστημα ή το πόσο ασφαλές είναι να ανεβάσεις σκόπιμα τις δικές σου ευαίσθητες φωτογραφίες στο Messenger, μένει να φανεί.

Είμαστε πεποισμένοι πως έχουν διαλέξει την πιο ασφαλή οδό…θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να αναλάβουν δράση, δε θέλουμε να τους κάνουμε ευάλωτους.