Συλλαμβάνεται ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον τεχνολογικό τομέα

Παιχνίδια εξουσίας στη Σαουδική Αραβία
06 Νοεμβρίου 2017 10:32
Συλλαμβάνεται ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον τεχνολογικό τομέα

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται εν μέσω ενός κύματος συλλήψεων αξιωματούχων με κατηγορίες διαφθοράς και το μακρύ χέρι του νόμου έφτασε σε 11 πρίγκηπες, ανάμεσά τους και ο δισεκατομμυριούχος Πρίγκηπας al-Waleed bin Talal. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς επενδυτές στον τομέα της τεχνολογίας παγκοσμίως, με το όνομά του να εμπλέκεται σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας, τηλεόραση, ενημέρωση, αλλά ακόμα και σε γίγαντες όπως η Apple, το eBay, η Lyft και το Twitter. Μάλιστα, για το τελευταίο, ο al-Waleed ήταν υπεύθυνος για την επιβίωσή του, αφού το στήριξε το 2011 με $300 εκατομμύρια, ενώ σήμερα η εταιρία του, Kingdom Holding, κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Twitter.

Οι κατηγορίες διαφθοράς δεν έχουν αποδειχθεί ακόμα, η πολιτική κατάσταση όμως στη Σαουδική Αραβία είναι τεταμένη, με τον Πρίγκηπα του θρόνου Mohammed bin Salman να συγκεντρώνει εξουσία γύρω του πριν ο πατέρας του, Βασιλιάς Salman, εγκαταλείψει το θρόνο. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα του Mohammed, αφού έρχονται τεράστιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, με κυρίαρχη την απεξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο μέχρι το 2030, ενώ οι επενδύσεις της στον τεχνολογικό τομέα και στον τομέα του διαστήματος είναι σημαντικές τα τελευταία χρόνια.

Όπως και να έχει, η σύλληψη ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές της τεχνολογίας και ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ίσως να έχει επιπτώσεις σε αρκετές εταιρίες.