Το κατευθυντικό φως σκοτώνει την οπτική ίνα

Wireless και φυσικά ταχύτερο
31 Οκτωβρίου 2017 06:00
Το κατευθυντικό φως σκοτώνει την οπτική ίνα

Όσο η υιοθέτηση των οπτικών ινών πασχίζει να γίνει καθολική, ο κύριος περιορισμός της παραμένει να υφίσταται. Τόσο η χρήση καλωδίων, όσο και η πολυδάπανη τοποθέτηση τους, οδηγούν με τη σειρά τους -θέλοντας και μη- σε μια βραδεία πορεία ανάπτυξης ενός τέτοιου δικτύου εγκαταστάσεων. Φαίνεται όμως πως υπάρχει ‘φως’ στην άκρη του τούνελ, αφού μια νέα, καινοτόμος λύση έφτασε στην επιφάνεια.

Πρόκειται για μια λύση που προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες από εκείνες της οπτικής ίνας, ξεπερνώντας παράλληλα τη χρήση καλωδίων. Λόγος για το Twisted Light (σε ελεύθερη μετάφραση το Κατευθυντικό Φως) , ή αλλιώς το ‘fiber optic killer’. Μια ομάδα Γερμανών ερευνητών ανακάλυψε πως το πέρασμα φωτονίων μέσα από ένα ειδικό ολόγραμμα τους προσδίδει μια οπτική γωνιακή ορμή που τους επιτρέπει να μεταφέρουν περισσότερα δεδομένα και όχι απλά ‘0’ και ‘1’, ενώ παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα -εφόσον η φάση και η ένταση είναι σωστές- να μεταδώσουν αυτά αξιόπιστα σε μεγάλες αποστάσεις.

Η ερευνητική ομάδα κατάφερε επιτυχώς να μεταφέρει δεδομένα μέσω αυτού, μεταξύ ενός πομπού και ενός δέκτη σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη του 1.5 χιλιομέτρου εντός της Γερμανίας, διασφαλίζοντας τοιουτοτρόπως ότι το “αφιλόξενο” αστικό περιβάλλον με τα ψηλά κτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος στο σήμα δεν δημιούργησε εν τέλει αναταράξεις. Αν και απέχουμε χρόνια από την απτή, πρακτική χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας, παραμένει πολλά υποσχόμενη, με τα πρώτα πειράματα να δίνουν ελπίδες. Παραταύτα, μένουν ακόμη πολλοί αστάθμητοι παράγοντες (βλ. Καιρικές Συνθήκες) που δεν έχουν μπει στην τελική εξίσωση.

Tags: