Η Κίνα ετοιμάζει δικό της υποβρύχιο καλώδιο internet για να παρακάμψει το αμερικανικό

Θα συνδέει Ασία, Ευρώπη και Μέση Ανατολή
07 Απριλίου 2023 09:00
Η Κίνα ετοιμάζει δικό της υποβρύχιο καλώδιο internet για να παρακάμψει το αμερικανικό

Κινεζικοί πάροχοι internet αποκάλυψαν επένδυση ύψους $500 εκατομμυρίων για ένα υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών, το οποίο θα συνδέσει την Ασία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, παρακάμπτοντας ένα παρόμοιο αμερικανικό project. Το σχέδιο των Κινέζων είναι ακόμα μία ένδειξη για τον μαινόμενο τεχνολογικό “πόλεμο” μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Πηγές από τους τρεις μεγάλους παρόχους της Κίνας κάνουν λόγο για “το πιο εξελιγμένο και ευρύ δίκτυο υποβρύχιων καλωδίων του κόσμου”. Γνωστό ως EMA (Europe-Middle East-Asia), το καλώδιο θα συνδέσει το Χονγκ Κονγκ με τη νήσο Hainan, συνεχίζοντας προς Σιγκαπούρη, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Γαλλία.

Η κατασκευή και η τοποθέτηση θα γίνει από την κινεζική HMN Technologies, μία νεοφυής εταιρία της οποίας η προκάτοχος ελεγχόταν από την Huawei. Τώρα η HMN Tech ελέγχεται στην πλειοψηφία της από την Hengtong Optic-Electric στην Σαγκάη, ενώ αναμένεται να λάβει και κρατικές χρηματοδοτήσεις για την ολοκλήρωση του έργου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απέφυγε να σχολιάσει το project EMA και απλά σημείωσε πως “πάντα ενθαρρύνει τις κινεζικές εταιρίες να αναζητήσουν ξένες επενδύσεις και συνεργασία”.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει άδειες για ιδιωτικά υποβρύχια καλώδια που θα συνέδεαν τις ΗΠΑ με το Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένων projects των Google, Meta και Amazon.