RoboBee: Το πρώτο ρομπότ που πετάει και κολυμπάει

Βουτάει στο νερό
28 Οκτωβρίου 2017 04:45
RoboBee: Το πρώτο ρομπότ που πετάει και κολυμπάει

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα του project των ερευνητών του Πανεπιστημίου Hardvard και του Paulson School of Engineering, αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο μικρό ρομπότ το οποίο μπορεί να πετάει και να κολυμπάει. Το αξιοσημείωτο του ερευνητικού προγράμματος είναι πως το ρομπότ μπορεί να κολυμπάει υποβρύχια και έπειτα να βγει από το νερό και να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία πτήσης χωρίς καμία τρίτη βοήθεια. Αυτό επιτεύχθηκε μετά από μελέτη των εργαστηριακών δοκιμών καθώς και πολύωρων θεωρητικών διαδικασιών. Το νερό για αυτό το ρομπότ των δύο εκατοστών είναι σαν να έχει βουτήξει σε μέλι και η απελευθέρωση από αυτό συγκρίνεται με το να περάσει μέσα από ένα τοίχο.

Οι επιστήμονες λοιπόν ανακάλυψαν αρχικά πως οι ιδανικές ταχύτητες των φτερών για πτήση είναι τα 220 έως 300 Hz ενώ για την κολύμβηση τα 9 έως 13 Hz. Έπειτα εφηύραν ένα μηχανισμό δύο βημάτων για να γίνει η μετάβαση από το νερό στον αέρα. Το RoboBee εξοπλίστηκε με έναν θάλαμο πλευστότητας στον οποίο συλλέγει νερό όσο το ρομπότ κολυμπά προς την επιφάνεια. Όταν φτάσει εκεί, ένα ηλεκτρολυτικό panel μετατρέπει το νερό σε οξυδρογόνο που στην συνέχεια αναφλέγεται από μια σπίθα και δίνει κινητικότητα στα φτερά του RoboBee.

Οι επιστήμονες ελπίζουν στην εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας, καθώς θα φανεί πολύ χρήσιμη στην κατασκευή διασωστικών και ερευνητικών μικρο-ρομπότ.