Παρατείνεται η αποστολή του Dawn στη Δήμητρα

Για δεύτερη φορά
22 Οκτωβρίου 2017 07:18
Παρατείνεται η αποστολή του Dawn στη Δήμητρα

Τον Ιούνιο του 2016 είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί η αποστολή του διαστημικού σκάφους Dawn στη Δήμητρα. Έκτοτε, το σκάφος παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, μελετώντας την επιφάνειά του. Τώρα η NASA ανακοίνωσε τη δεύτερη παράταση της αποστολής και αυτή τη φορά θέλει να πάρει μια όσο πιο κοντινή ματιά γίνεται από το μεγαλύτερο πλανήτη-νάνο του Ηλιακού μας συστήματος.

Έτσι, η ομάδα του Dawn προσπαθεί να βρει τρόπους για να φέρει το σκάφος σε νέα τροχιά γύρω από τον πλανήτη, μία τροχιά που θα φέρει το Dawn μόλις 200χλμ από την επιφάνειά του. Αν επιτευχθεί αυτό, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ακτίνες Γ και φασματογράφους νετρονίων για να μελετήσουν τα ανώτερα στρώματα του φλοιού της Δήμητρας, ώστε να διαπιστώσουν πόσο πάγο περιέχει.

Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2018, ακριβώς όταν η Δήμητρα θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τον Ήλιο. Έτσι, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να διαπιστώσουν αν η κοντινότερη απόσταση είναι αρκετή για να λιώσει τον πάγο στην επιφάνειά της, βοηθώντας να σχηματιστεί τελικά η λεπτή ατμόσφαιρά της. Θα συνεχίσουν επίσης να λαμβάνουν δεδομένα για τα πετρώματα του πλανήτη από τους υπόλοιπους φασματογράφους του σκάφους στο ορατό και υπέρυθρο φάσμα.

Οι επικεφαλής πιστεύουν πως θα μπορούν να κρατήσουν “ζωντανό” το Dawn μέχρι τα τέλη του 2018. Αντίθετα από το Cassini, το οποίο στάλθηκε να καεί στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, το Dawn θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα για να αποφύγει να μολύνει την επιφάνειά της, μιας και η ατμόσφαιρά της δεν είναι αρκετή για να καταστρέψει το Dawn ολοσχερώς.