Σύγκρουση drone με αεροσκάφος στον Καναδά

Το πρώτο τέτοιο συμβάν στη χώρα
18 Οκτωβρίου 2017 05:00
Σύγκρουση drone με αεροσκάφος στον Καναδά

Σύγκρουση μεταξύ επιβατηγού και ενός μη επανδρωμένου τηλεχειριζόμενου αεροσκάφους έγινε λίγο πιο έξω από το αεροδρόμιο Jean Leasage International Airport στο Québec του Καναδά, ευτυχώς με αίσιο τέλος.

Με πληροφορίες από το CBC, πληροφορούμαστε πως το King Air 100 ήταν σε κατάσταση προσγείωσης όταν από το πουθενά συγκρούστηκε με το drone, του οποίου ο χειριστής του δεν έχει εντοπισθεί. Ευτυχώς το αεροσκάφος υπέστη πολύ ελαφρές φθορές, κάτι που του επέτρεψε να εκτελέσει φυσιολογικά την προσγείωση στον αερολιμένα.

Ο Υπουργός μεταφορών του Καναδά, Marc Garneau, αναφέρθηκε στο θέμα πληροφορώντας το κοινό πως το drone βρισκόταν σε ύψος 457 μέτρων και σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, κάτι που παραβιάζει τους νόμους που περιβάλλουν την πτήση των drones.

Οργανισμοί όπως ο Αμερικανικός FAA (Federal Aeronautics Administration) μόλις φέτος κατάφερε να περάσει την πλήρη νομοθεσία περί πτήσης των drones, ενώ υπάρχει μια παγκόσμια κινητικότητα από πολλές χώρες για τον έλεγχο των όλο και αυξανόμενων UAVs.

O κ. Garneau, τόνισε πως όλοι οι κάτοχοι drone για να είναι σε θέση να τα θέσουν σε λειτουργία, θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που προστάζει ο νόμος, όπως το να έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους καθώς και να έχουν την πιστοποίηση από την αρμόδια αρχή. Ο Υπουργός έκλεισε υπενθυμίζοντας πως όποιος χειριστής drone θέσει σε κίνδυνο κάποιο αεροσκάφος μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο ύψους $25.000 ή/και φυλάκιση. Μόνο στον Καναδά και μόνο για το 2017, έχουν αναφερθεί 1.596 περιστατικά με drones, 131 από τα οποία αφορούν την ασφάλεια πτήσεων.