Η Ρωσία θέλει να φτιάξει το δικό της κρυπτονόμισμα

Ο Nikolay Nikiforov επιβεβαιώνει και υπερβάλλει...
17 Οκτωβρίου 2017 04:00
Η Ρωσία θέλει να φτιάξει το δικό της κρυπτονόμισμα

Η Ρωσία έχει μιλήσει στο παρελθόν ανοιχτά σχετικά με την προοπτική δημιουργίας του δικού της κρυπτονομίσματος και απ' ότι φαίνεται ήρθε η ώρα να μετατρέψει τα λόγια σε πράξεις. Σύμφωνα με νέες αναφορές, ο Υπουργός Επικοινωνιών της χώρας, Nikolay Nikiforov, επιβεβαίωσε τα σχέδια του να ξεκινήσει -σχετικά σύντομα- ένα κρατικό ψηφιακό νόμισμα. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στη Ρωσία να ενισχύσει τη διαδικτυακή οικονομία της δίχως να "δέσει" τη μοίρα της στα νομίσματα άλλων χωρών ή third-party μεσιτών.

Σύφωνα με τα λεγόμενα του Nikiforov δεν πρόκειται για εικονικά ρούβλια που θα μπορούσε ο καθένας να "παράγει" (βλ. Mining) από τον υπολογιστή του, αλλά για ένα νόμισμα που θα εκδίδεται και θα παρακολουθείται όπως τα συμβατικά χρήματα. Παραταύτα θα κάνει χρήση κάποιου blockchain για να αποκεντρώσει τον έλεγχο και να βελτιώσει την εμπιστοσύνη, ενώ η μετατροπή τους σε φυσική μορφή θα αποτελεί μια εύκολη διαδικασία. Να σημειωθεί πως η απόδειξη προέλευσης είσπραξης του εικονικού νομίσματος θα απαιτείται για τη μετατροπή του σε κάποια συμβατική μορφή, ειδάλλως θα προσάπτεται φόρος παρακράτησης 13% του συνολικού ποσού. Με αυτόν τον τρόπο, ο Υπουργός δηλώνει σίγουρος πως θα αποθαρρύνει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς και άλλες παράνομες δραστηριότητες που θα μπορούσε κάποιος να εκμεταλλευτεί από μια τέτοιου είδους νομισματική μονάδα. Οι ανησυχίες αυτού του μηχανισμού πάντως παραμένουν, με τις εικασίες να οργιάζουν, κάνοντας λόγο για αισχροκέρδεια υπέρ της Ρωσίας (πχ. Θα κάνουμε τα "στραβά μάτια" αφού δεν έχετε απόδειξη προέλευσης, και θα πάρουμε έτσι ένα μερίδιο και εμείς). Από την άλλη, δίχως την αυστηρή απαγόρευση των ανταγωνιστικών νομισμάτων, δεν υπάρχει τίποτα που να σταματά τους εγκληματίες από το να βασίζονται ούτως ή άλλως σε κάποιο διαφορετικό νόμισμα.

Αν και ακόμη δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ή έστω κάποιο χρονικό πλαίσιο για το ξεκίνημα της όλης διαδικασίας, ο ίδιος θεωρεί πως η Ρωσία δεν θα αντέξει οικονομικά να περιμένει πολύ ακόμη, καθότι αν δεν κινηθεί σύντομα, οι γειτονικές περιοχές (βλ. Ασία, Ευρώπη) θα κάνουν τη δική τους κίνηση "μετά από δύο μήνες". Πρόκειται σαφώς για μια υπερβολική δήλωση, αλλά ελλοχεύουν λόγοι πίσω από τη νευρικότητα της χώρας. Η Κίνα "καταρρέει" εν μέρη, βλέποντας τους κερδοσκόπους να πωλούν το Yuan υπέρ των Bitcoins, μια κατάσταση που η Ρωσία δε θα ήθελε να συμβεί στα δικά της εδάφη.