$774 εκατομμύρια πρόστιμο στην Qualcomm

Με απόφαση δικαστηρίου της Taiwan
13 Οκτωβρίου 2017 05:21
$774 εκατομμύρια πρόστιμο στην Qualcomm

Σε νομικό πόλεμο έχει εμπλακεί η κατασκευάστρια ηλεκτρονικών, Qualcomm, ενάντια στην επιτροπή δίκαιου ανταγωνισμού της Taiwan. Όλο αυτό έχει προκύψει λόγω του μονοπωλίου που έχει δημιουργήσει η εταιρία στην αγορά των modems για κινητές συσκευές.

Η Qualcomm, σε πολλούς γνωστή από την σειρά επεξεργαστών κινητών τηλεφώνων Snapdragon, είναι ίσως η κορυφαία εταιρία δημιουργίας chip CDMA και LTE modems. Οι τεχνολογίες της, της έχουν επιτρέψει να έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της πίτας στην αγορά αυτή, ενώ σε πολλές χώρες είναι ο μόνος προμηθευτής τέτοιων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Πολλές χώρες άλλα και ανταγωνίστριες εταιρίες, κατά καιρούς, έχουν κατηγορήσει την Qualcomm για κατάχρηση της δύναμης που προκύπτει από το μονοπώλιο, αφού αρνείται να εγκρίνει άδειες για ευρεσιτεχνίες τρίτων εταιριών. Για τον ίδιο λόγο η υπηρεσία FTC της Taiwan, πήρε νομικά μέτρα απέναντι στην εταιρία, τα οποία με την σειρά τους κατέληξαν σε έκδοση προστίμου ύψους $774 εκατομμυρίων με δικαστική εντολή.

Η Qualcomm στην επίσημη ανακοίνωσή της, αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη ενώ ταυτόχρονα δηλώνει πως θα προσφύγει σε νομικές διαδικασίες έφεσης για το πρόστιμο του δικαστηρίου καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο αυτό υπολογίστηκε, αφού κατά τα λεγόμενα της εταιρίας, δεν έχει καμία σχέση με τα έσοδά της απο την χώρα της Taiwan.

Κάπου εδώ να σημειώσουμε πως αυτά δεν είναι τα μόνα νομικά μπλεξίματα της Qualcomm. Στο παρελθόν και η κυβέρνηση της Κίνας αλλά και της Νότιας Κορέας, της έχουν εκδώσει πρόστιμο για πάνω-κάτω τους ίδιους λόγους.