Ερευνητές κατασκευάζουν τσιμέντο ανθεκτικό στους σεισμούς

Είναι και φιλικό προς το περιβάλλον
12 Οκτωβρίου 2017 09:15
Ερευνητές κατασκευάζουν τσιμέντο ανθεκτικό στους σεισμούς

Χώρες που έχουν συχνούς σεισμούς, συνήθως έχουν και πρόβλεψη για κατασκευή κτιρίων με ορισμένες προδιαγραφές. Η ενίσχυση των κτιρίων γίνεται ως επί το πλείστον με ατσάλινες δοκούς, κάτι που αυξάνει σημαντικά το κόστος, ειδικά στα ψηλά κτίσματα. Φαίνεται όμως πως ερευνητές του University of British Columbia βρήκαν τρόπο να σώσουν ζωές, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος κατασκευής των κτιρίων.

Ανέπτυξαν λοιπόν ένα είδος τσιμέντου το οποίο συμπεριφέρεται όπως το ατσάλι υπό ορισμένες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα είναι και φιλικό προς το περιβάλλον.

Ονομάζεται EDCC (Eco-friendly Ductile Cementious Composite) και το υλικό κατασκευάζεται σε μοριακό επίπεδο για να συμπεριφέρεται όμοια με το ατσάλι – με υψηλή αντοχή, ελασιμότητα και ευπλασία. Όταν ψεκάζεται στην επιφάνεια που παραδοσιακά βάζουμε τσιμέντο εσωτερικών τοίχων, ενισχύει τις αντισεισμικές ικανότητες μέχρι και για κλίμακα 9.0 με 9.1 βαθμούς, όπως ο σεισμός στο Tohoku της Ιαπωνίας το 2011.

Το υλικό είναι ήδη διαθέσιμο στον Καναδά, ενώ οι πρώτες εφαρμογές του θα γίνουν σε ανακαίνιση ενός δημοτικού σχολείου στο Βανκούβερ. Παραγγελίες από εργολάβους υπάρχουν ήδη και για μια περιοχή της βόρειας Ινδίας με έντονη σεισμική δραστηριότητα.