Νέα Ρωσίδα ψηφιακή βοηθός από την Yandex

Η Alice αναγνωρίζει μέχρι και τη Ρωσική αργκό
12 Οκτωβρίου 2017 04:15
Νέα Ρωσίδα ψηφιακή βοηθός από την Yandex

Ο ρωσικός γίγαντας αναζητήσεων, Yandex, αποκάλυψε τη νέα του ψηφιακή βοηθό, Alice. Όπως η Alexa, η Siri και η Cortana, η Alice παρέχει στους χρήστες της οδικές πληροφορίες, καιρικές πλοβλέψεις, καθημερινή ενημέρωση, καθώς και πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες της εταιρίας, όπως την πλατφόρμα streaming μουσικής που διαθέτει.

Φυσικά, η ψηφιακή βοηθός ξεχωρίζει των άλλων υλοποιήσεων καθότι προσφέρει όλες της τις υπηρεσίες στα Ρωσικά, με τη Yandex να επισημαίνει πως πρόκειται περί μιας ιδιάζουσας διαλέκτου. "Η αναγνώριση ομιλίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη ρωσική γλώσσα λόγω των γραμματικών και μορφολογικών της περιπλοκών,", ανέφερε η εταιρία σε δήλωσή της, συνεχίζοντας: "Σύφμωνα με τις μετρήσεις του ποσοστού σφάλματος λέξεων, το SpeechKit παρέχει την καλύτερη ακρίβεια στην παγκόσμια αναγνώριση της ρωσικής ομιλίας, επιτρέποντας στην Alice να κατανοεί την ομιλία με ακρίβεια που αγγίζει τα ανθρώπινα επίπεδα,". Αξιοθαύμαστη είναι και η δυνατότητα της ψηφιακής βοηθού να καταλάβει ακόμη και τη ρωσική αργκό. Αν για παράδειγμα ένας χρήστης ρωτήσει για τον καιρό στη Μόσχα και στη συνέχεια ακολουθήσει τη ροή του θέματος με το εξής: "Και τι γίνεται με τον Πέτρο;", η Alice θα απαντήσει προσφέροντας μετεωρολογικές προβλέψεις για την Αγία Πετρούπολη.

Από την άλλη, η Yandex δεν είναι η μόνη που δραστηριοποιείται στο χώρο, αφού ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός, Baidu, προέβη στις ίδιες κινήσεις το 2015, αποδεικνύοντας πόσο δημοφιλείς και απαιτητικοί έχουν γίνει στην καθημερινότητά μας οι ψηφιακοί βοηθοί. Η Alice βρίσκεται ήδη στην αγορά μέσω της εφαρμογής αναζήτησης της Yandex για Android και iOS, ενώ μια έκδοση για Windows βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστiκό στάδιο.