Μην πληρώνετε τους χάκερς

Η συμβουλή της McAfee στα θύματα
10 Οκτωβρίου 2017 07:21
Μην πληρώνετε τους χάκερς

Το ransomware έχει γίνει από τις πιο κοινές κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων ετών, με τους ανυποψίαστους χρήστες να βρίσκουν κρυπτογραφημένα τα αρχεία τους και τους hackers να ζητούν χρήματα – συνήθως στη μορφή bitcoin – για να παραδώσουν το κλειδί.

Η εταιρία κυβερνοασφαλείας McAfee, προτρέπει τα θύματα να μην πληρώνουν όμως τους hackers. Η εταιρία πιστεύει πως η πληρωμή δεν εξασφαλίζει ότι ο χρήστης θα πάρει πίσω τα αρχεία του, ενώ είναι σίγουρο πως η προθυμία πληρωμής του χρήστη θα τον ξεχωρίσει ως το στόχο επιλογής των hackers και για μελλοντικές επιθέσεις.

Το να ικανοποιείς τις απαιτήσεις των hackers δεν εγγυάται απαραίτητα τη συμμόρφωσή τους με τη συμφωνία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πιθανότητες να λάβετε τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης είναι σχεδόν μηδενικές. Αυτό που είναι σίγουρο ωστόσο, είναι πως τα θύματα που πληρώνουν, αναγνωρίζονται ως πρόθυμοι να πληρώσουν, κάνοντάς τους προτιμώμενο στόχο στο μέλλον.

Η McAfee σημείωσε επίσης την τεράστια αύξηση των ψηφιακών απειλών. Πριν δέκα χρόνια, αντιμετώπιζε 25 απειλές την ημέρα, ενώ σήμερα το νούμερο έχει εκτοξευθεί στις 500.000 απειλές ημερησίως.