Robot εκτελεί λεπτεπίλεπτη χειρουργική διαδικασία

Η εταιρία Microsure πίσω από το όλο εγχείρημα
07 Οκτωβρίου 2017 14:17
Robot εκτελεί λεπτεπίλεπτη χειρουργική διαδικασία

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ εκτέλεσε μια λεπτεπίλεπτη χειρουργική διαδικασία τόσο δύσκολη, που μόνο μια μικρή μερίδα χειρούργων αναλαμβάνει. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί τεράστια ακρίβεια καθώς πραγματοποιείται σε πολύ μικρά λεμφικά αγγεία και αγγεία αίματος. Ο χειρουργικός στόχος ήταν η σύνδεση μικροσκοπικών λεμφικών αγγείων σε μικρές, κοντινές φλέβες, προκειμένου να ανακουφιστεί μια κατάσταση που ονομάζεται λεμφοίδημα (βλ. Συσσώρευση λεμφικού υγρού). Φυσικά οι ιατροί του πανεπιστημίου μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία γνωρίζοντας πως θα έχουν ένα ρομπότ να τους βοηθήσει να φέρουν εις πέρας το όλο εγχείρημα.

Το ρομπότ αναπτύχθηκε από μια εταιρια που ονομάζεται Microsure και λειτουργεί μετατρέποντας τις κινήσεις των χεριών των χειρούργων σε κινήσεις μεγαλύτερης ακρίβειας, πλήρως τοποθετημένες και χωρίς το παραμικρό τρέμουλο. Μεταξύ των δυνατοτήτων του θα βρεί κανείς την ανασυγκρότηση ιστών, καθώς και την απομάκρυνση όγκων.

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και υπηρήφανοι που η πρώτη επέμβαση κάνοντας χρήση του robot μας ήταν επιτυχής, και που οι χειρούργοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι - Raimond Cau, CTO της Microsure

Η εταιρία δηλώνει πως το επόμενο βήμα της περιλαμβάνει την επέκταση των robot της και σε άλλους τύπους επεμβάσεων, ενώ η "φρενίτιδα" αυτή φαίνεται να έχει καταλάβει και άλλες μεριές του πλανήτη. Στην Κίνα ένα robot ολοκλήρωσε τη διαδικασία εμφύτευσης δοντιού χωρίς καμία ανθρωπογενή παρέμβαση, ενώ δύο άλλα έχουν χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση επεμβάσεων σε μάτια.