Google, Facebook και Twitter θα περάσουν από ανακριτική επιτροπή

Με θέμα την εμπλοκή των Ρώσων στις εκλογές του 2016
29 Σεπτεμβρίου 2017 06:50
Google, Facebook και Twitter θα περάσουν από ανακριτική επιτροπή

Πληροφορίες θέλουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς Google, Facebook και Twitter να παρευρεθούν μπροστά από ανακριτικές επιτροπές δυο διαφορετικών κρατικών οργανισμών για να απαντήσουν σε ερωτήματα τα οποία αφορούν τις φήμες περί επιρροής της Ρωσικής κυβέρνησης στις εκλογές των ΗΠΑ του 2016.

Η πρώτη σε σειρά ακρόαση θα πραγματοποιηθεί σε μια, αδιευκρίνιστη ακόμα, ημερομηνία μέσα στον Οκτώβριο, στο καπιτώλιο των ΗΠΑ με επιτροπή που θα αποτελείται από μέλη της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ η δεύτερη έχει προγραμματιστεί για την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου και θα διεξαχθεί από μέλη της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας.

Οι εταιρίες θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσουν ερωτήσεις οι οποίες αφορούν το κατά πόσο Ρωσικές οργανώσεις, κρατικές και μη, κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις ηλεκτρονικές τους πλατφόρμες με σκοπό να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και κατ’ επέκταση την ψήφο του Αμερικανικού λαού. Ο Mike Conaway και ο Adam Schiff, αντιπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δήλωσαν:

Στον επόμενο μήνα θα διεξάγουμε μια ανοιχτή ακρόαση με αντιπροσώπους τεχνολογικών εταιριών με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης που αφορά την επιρροή των αποτελεσμάτων των Αμερικανικών εκλογών από Ρωσικά συμφέροντα μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των εταιριών.

Οι εταιρίες δεν έχουν πάρει θέση επίσημα στο θέμα των ακροάσεων και των φημών, ωστόσο στέλεχος του Facebook επιβεβαίωσε πως η εταιρία έχει λάβει πρόσκληση για να παραβρεθεί. Πηγές των κρατικών οργανισμών, πληροφορούν πως Ρωσικοί οργανισμοί αγόρασαν 3.000 διαφημίσεις στην πλατφόρμα του Facebook την περίοδο πριν την διεξαγωγή των εκλογών ενώ αυτές περιείχαν θρησκευτικό, πολιτιστικό αλλά και φυλετικό περιεχόμενο με σκοπό την πρόκληση αντιδράσεων του Αμερικανικού λαού.