Η Microsoft δημιουργεί γλώσσα προγραμματισμού για κβαντικούς υπολογιστές

Το μέλλον του computing
27 Σεπτεμβρίου 2017 04:45
Η Microsoft δημιουργεί γλώσσα προγραμματισμού για κβαντικούς υπολογιστές

Στο συνέδριο Ignite Conference, η Microsoft ανακοίνωσε το πλάνο της για την ανάπτυξη νέας γλώσσας προγραμματισμού για τους κβαντικούς υπολογιστές αφού χαρακτήρισε την τεχνολογία ως  την “επόμενη μεγάλη επιτυχία”. Μετά τις δηλώσεις της εταιρίας, πολλές μεγάλα ονόματα του χώρου αλλά και startups, φάνηκε να έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς τα εκεί.

Η Microsoft πρόσφατα δημιούργησε ένα εργαστήριο με σκοπό την κατασκευή ενός κβαντικού υπολογιστή με μια καινούρια τεχνική, την οποία ονομάζει τοπολογική (topological). Η καινούρια μέθοδος, όπως ισχυρίζεται η εταιρία, πρόκειται να αποδώσει πιο σταθερά Qubits με αντοχή στα λάθη κάτι το οποίο, αν αποδειχθεί αληθές, δίνει μεγάλες ελπίδες για την ανάπτυξη της υπάρχουσας τεχνολογίας.

Για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν σωστά τα τόσο ισχυρά συστήματα, θα πρέπει να υπάρχουν και κατάλληλες εφαρμογές. Έτσι, λοιπόν, η Microsoft αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα γλώσσα προγραμματισμού ειδικά για αυτές. Η νέα γλώσσα, της οποίας το όνομα δεν έχει ανακοινωθεί, θα γίνει διαθέσιμη μέσα από το Visual Studio και θα δίνει την δυνατότητα προσομοίωσης προγραμμάτων που απαιτούν μέχρι 30 λογικά (logical) Qubits.

Ο Craig Mundie, υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft, τόνισε πως βάσει των θεωριών, ένα κβαντικό σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί τον αλγόριθμο της Cortana σε μια μόνο μέρα, όταν τα συμβατικά συστήματα θέλουν έναν μήνα.