OSIRIS-REx: Διαστημικό ραντεβού με αστεροειδή

Θα χρησιμοποιήσει τη Γη για να αλλάξει τροχιά
20 Σεπτεμβρίου 2017 07:35
OSIRIS-REx: Διαστημικό ραντεβού με αστεροειδή

Χρησιμοποιώντας την "slingshot" (σφεντόνα) τεχνική την Παρασκευή, το OSIRIS-REx της NASA θα εκμεταλλευτεί το βαρυτικό πεδίο της Γης για να αλλάξει την τροχιά του ώστε να συναντηθεί με έναν αστεροειδή το φθινόπωρο του 2018.

Το OSIRIS-REx εκοτξεύτηκε πέρυσι και αποστολή του είναι να συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια του αστεροειδούς Bennu και να επιστρέψει στη Γη, δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδούς στην ιστορία.

Τα καύσιμα του OSIRIS-REx δεν είναι αρκετά για να φτάσει τον Bennu μόνο του και έτσι θα χρησιμοποιήσει το βαρυτικό πεδίο της Γης, περνώντας κάτω από το Νότιο Πόλο για να αλλάξει τροχιά. Η ενέργεια που θα κερδίσει θα είναι το διπλάσιο από το αν ξόδευε όλα του τα καύσιμα. Όλα είναι θέμα συγχρονισμού και το OSIRIS-REx θα πλησιάσει μια συγκεκριμένη ώρα τη Γη, περνώντας πρώτα πάνω από την Αυστραλία και έπειτα από την Ανταρκτική. Η αλλαγή πορείας κατά 6,2 μοίρες χάρη στη βαρύτητα της Γης, θα φέρει το όχημα στη σωστή ρότα για το ραντεβού με τον Bennu και θα χρειαστεί ακόμα ένα χρόνο για να τον φτάσει.

Έπειτα θα πετάει γύρω από τον αστεροειδή για δύο χρόνια ερευνώντας την επιφάνειά του, πριν να συλλέξει τελικά το δείγμα και γυρίσει πίσω.